Wlasnie xan zrobil mi sio2pc i testujemy je. Podlaczylismy wszystko tylko pojawil sie maly problem, mianowicie: widac na ape pierwsza komende, nastepnie przez kilka sekund nic sie nie dzieje i po paru sekundach zaczyna czytac dalej. Skad moze sie brac to opoznienie.
Moj sprzet to
PC z windows xp
Plyta glowna ABit NF7
Atari 65xe
sio2pc design azbestowski na ukladzie max232, wyjscie RI

Pozdrawiam
Adept Zap

2

Zimny lut, jakies zaklocenia? Odpalcie ape pod dosem a nie pod XP i wtedy sprawdzajcie. Ja kilka sztuk zrobilem wedle tego schematu i wszystkie smigaly.

ślamk!

3

Rzecz w tym, ze wlasnie sio2pc dziala (znaczy dzialalo dopoki nie zaczelismy go przerabiac, ale powinno wstac lada moment).. podejrzewamy, ze to kochany uindous

4

Teee... "blondyna" moze nie lutujcie tam tego kieliszkami bo bedzie sytuacja jak ostatnim razem... wszystko na opak :)))))

ślamk!

5

Ejjj! spróbujcie we właściwościach COM-a ustawić Sterowanie przepływem: Xon/Xoff

Jak mi się moje sio2pc ztegowało - podłączyłem pożyczone od Tatqoo'a i po tej zmianie ruszyło. Ewentualnie podziałać nieco z max. predkością portu etc.

I Ty zostaniesz big endianem...

6

Rzecz w tym, ze wlasnie sio2pc dziala (znaczy dzialalo dopoki nie zaczelismy go przerabiac, ale powinno wstac lada moment).. podejrzewamy, ze to kochany uindous

A co dokładaliście ? A może go odchudziliście (dioda ???) ?

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

7

Dodalismy przelacznik DSR/RI
diod jeszcze nie ale mamy zamiar
Sprawdzilem miernikiem i kable->plytka wydaja sie byc w porzadku

Pozdrawiam
Adept Zap

Teee... "blondyna" moze nie lutujcie tam tego kieliszkami bo bedzie sytuacja jak ostatnim razem... wszystko na opak :)))))

cholera to dopiero posumowanie sytuacji  :lol:  :lol:  :lol:

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

9

Dodalismy przelacznik DSR/RI
diod jeszcze nie ale mamy zamiar
Sprawdzilem miernikiem i kable->plytka wydaja sie byc w porzadku

Adept, dioda ta, ktora powinna byc jest.. nie ma tylko ledow, ktore nie maja wplywu na dzialanie kabla.

10

ciagle mi sie to myli, jak ktos mowi dioda to ja mysle o ledzie

Pozdrawiam
Adept Zap

11

no bo led to tez dioda... tylko taka z bonusem ;)

12

siema sciema!

ja tam na elektronice sie nieznam  :cry:  ale czy ktos mógłby mi
wytłumaczyć dlaczego sio2pc (RI/14c89 - czy jakos tam - od piguły) z ape pod xp'ka oglasza strajk przy szybkosciach innych niz sio x1 ?!? pod dosem i łyndowszom 98 simga ino tylko. i czemu moja ca-2001 nie jest widziana prze pro costam ?!? proszę o jaką racjonalną odpowiedź zrozumiałą dla szarego atarowca...

FAQ: Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile ważą dwie cegły ? :D

JIL 4EVER!

13

i czemu moja ca-2001 nie jest widziana prze pro costam ?!? proszę o jaką racjonalną odpowiedź zrozumiałą dla szarego atarowca...

pro costam to wymaga zdaje sie kabla SIO-2-1050 i dziala tylko z 810 i 1050?

--
= krap.pl =

14

Bo :

a) Wersja niezarejestrowana APE nie obsługuje szybkiej transmiji

b) Aby bawić się w tworzenie plików *.pro trzeba mieć stację 1050 i troszeczkę zmodyfikowany kabelek sio2pc w oparciu o układ 1489 (w zasadzie to już nie jest sio2pc ;) )

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

15

tylko ze APE mam kupione i zarejestrowane! - płaciłem żywą gotówka i jak pogrzebie się w kodzie "ape_warp." z dysku dla My/DOS'a to załącza się, tylko co chwilę się wysypuje -  :cry:  zupełnie jak moje GHE v1.2, kiedy wczytujemy jakiś plik ze stacji z załączonym turbem  :oops:

:o  pocieszeniem jest to, że w GHE v2.1 beta  8O (projekt v2.0 poikazywany jakiś czas temu na Lecie Ludzików chyba 2001 -  został zaprzestany  :cry:   ze względów technicznych)  zostało tu usunięte... :lol:

a jak pisałem wyżej na 98 (ape v1.18) i pod dosem (ape v1.16) śmiga całkiem nieźle... ma ktoś jakiś pomysł   :?:

JIL 4EVER!

16

a) Wersja niezarejestrowana APE nie obsługuje szybkiej transmiji

Obsluguje, ale tylko w kierunku grzyb->atari.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

17

tyle to też zauważyłem na niezarejestrowanym ape98, ale nie w tym rzecz - czytaj kilka postow wyzej...

JIL 4EVER!

18

Jezeli chodzi o chwilowe zawieszenie sie polaczenia w sio2pc to okazalo sie ze to jest wina samego ape, a dokladnie ape trial w wersji 2.0.6, wersja 2.0.9 juz nie ma tego bledu.

Pozdrawiam
Adept Zap

19

sęk w tym, że APE trial mam 2.0.9, natomiast pełną v2.1 cośtam i jest to samo, a pod 98 (v1.18) i pod DOS'em jest gitara, a w XP niewaqżne czy trial,, czy n ie wiesza się  :cry:

JIL 4EVER!

20

A może ktoś potwierdzić że kombinacja Win XP, APE for Win 2000&XP + SIO2PC (na ukł. 1489) zadziałała komuś w szybkiej transmisji? Bo jeśli nikomu nie działa a na SIO2PC (Max232) działa, tzn. że jest bug w tym nowym APE i nie w pełni dobrze działa z 1489, skoro stare APE for Win 98 śmiga w szybkiej transmisji z SIO2PC (1489) pod Win 98. Byłby już konkret i punkt zaczepienia, aby napisać do autora, w końcu wsparcie techniczne być powinno  ;)

21

no właśnie!!! wpełni się z Tym zgadzam!!! Vasco do roboty! Pisz do autora! Bo przez to niemogę wywalić 98 z dychola, zleksza mnie denerwuje na platformie nForce2. Ps. DO PIGUŁ: Czy Twoje 1489 działa poprawnie choć z wersją Trial pod XP'kiem ??? Bo jeśli np[ SIO2PC (max232) działa, to ja składam zamówienie i czekam na paczuszkę - co do wtyczki od Atarki, to powinieneś mieć drugi koniec kabla od CA, który Ci podesłałem, chyba że owa końcówka poszła na cele charytatywne  :rolleyes:  w ostateczności mam jeszcze ze dwa XCA cośtam, skąd można pożyczyć tA wtyczkę... Odpisz jeśli to przeczytasz, bo poczta na WP ostatnio strajkuje i nie moge nic Ci wysłać...

JIL 4EVER!

22

hmmm....

:idea:  znalazłem sobie na forum bardzo podobny temat - odnośnie poprawnej działania sio2pc + ape pod 98 i niepoprawnego działania sio2pc + ape 2.1.1 pod xp - wyczytując z dat problem nie jest nowy...

http://atariarea.histeria.pl/forum/view … 6649#26649

lub - powinno być to samo... tytuł tematu, to "rejestracja ape 2.0"

http://atariarea.histeria.pl/forum/view … 2+nforce+2

więc panie Vasco chyba trzeba by coś z tym zrobić

proszę czytać dalsze posty z tego tematu... bo początkowo jest o rejestracji APE 2.0.

i bądźmy tu mądrzy...

JIL 4EVER!

23

W chwili obecnej mam sio2pc w oparciu o układ 1489 i działa mi pięknie pod win2000 z pełną transmisją, miałem na maxie 232 i również śmigało bez zarzutu (pomysł Mikey - miniaturyzacja płytki Azbest).

Teraz składam sobie 2 układowe oryginalne sio2pc (w działaniu poprzednich dwóch rozwiązań nie zauważyłem żadnych różnić).

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

24

W chwili obecnej mam sio2pc w oparciu o układ 1489 i działa mi pięknie pod win2000 z pełną transmisją

:cry:  :cry:  :cry:  To żeś mnie zdołował

, miałem na maxie 232 i również śmigało bez zarzutu

to ja poproszę jedną taką, która działa poprawnia pod xp  :D  :D  :D

Teraz składam sobie 2 układowe oryginalne sio2pc (w działaniu poprzednich dwóch rozwiązań nie zauważyłem żadnych różnić).

a czym się różni od 1489 lub max232  :?:  :?:  :?:

JIL 4EVER!