Zaprojektowałem, zaprototypowałem, przetestowałem i wykonałem w wersji ostatecznej kartridż uniwersalny 8Mbit.
Co takiego on fajnego sobą reprezentuje?
Kartridż jest do odczytu i zapisu - czyli można go flashować w Atari (z pewnymi ograniczeniami) oraz gry mogą na nim zapisywać dane (np. Jim Slide XL zapisuje zaznaczone pokonane etapy, Space Harrier zapisuje highscore).
Bankowanie zgodne ze standardem Maxflash 8Mbit - czyli na tym kartridżu przygotujemy sobie gry przeznaczone pod to bankowanie (np. Jim Slide XL, Space Harrier, AtariBlast!), ale także możemy sobie przygotować zestaw ulubionych gier czy programów.
Wiadomo też że powstały pod to bankowanie wersje gier całodyskietkowych, niektóre również korzystają z możliwości zapisu. Nie wiem jednak gdzie te obrazy kartridży znaleźć... Może ktoś podrzuci jakieś linki?
Ładne wykonanie, kartridż w obudowie od Sikora:-)
Flashowanie.
Najwygodniej zewnętrznym programatorem. Obraz kartridża trzeba sobie podzielić na dwie połówki i zaprogramować nimi dwie kości pamięci. Pełne gry zajmujące cały kartridż mają swoje gotowe obrazy dostępne w sieci. Natomiast jak chcemy sobie zrobić swój zestaw gier czy programów, to można to zrobić za pomocą oprogramowania Maxflash Cartridge Studio.
Istnieje też oprogramowanie do flashowania kartridża Maxflash bezpośrednio na Atari. Mamy wtedy atr z flasherem i obrazem kartridża i nic więcej nie potrzebujemy. Ten flasher również działa z moim kartridżem, z tym że tutaj są pewne ograniczenia: po pierwsze ten flasher nie rozpoznaje wszystkich producentów kości, a po drugie w ten sposób zaprogramujemy tylko czyste kości, bo musimy włączyć kompa z włożonym kartridżem i musi wystartować z pliku atr z np. sio2sd. No i jak na kartridżu już coś będzie, to Atari wtedy zabootuje z kartridża zamiast z naszego pliku atr, więc nie uda się tego już zrobić. Tak że tego rodzaju flashowania jakoś szczególnie nie polecam na dłuższą metę - niby działa, bo sprawdziłem, ale słabo użyteczne.
Kartridż w środku:
I teraz tak: sprawdzam niniejszym jakie jest zapotrzebowanie na takie kartridże. Jeśli ktoś ma ochotę, to proszę zacząć robić listę chętnych. Gotowy kartridż w obudowie jak na pierwszym zdjęciu to koszt 100zł. W cenie mogę zaprogramować kości pamięci dowolnym wsadem, czyli otrzymujemy działający gotowy kartridż. Przesyłka paczkomatem 12zł bez względu na ilość.
Jeśli chodzi o dostępność, to kilka(naście) sztuk będę w stanie zrobić w miarę od ręki, kwestia poskładania, bo mam trochę części, a gdyby się okazało że będzie potrzebna większa ilość, to wtedy będzie trzeba poczekać.