Cześć
Trafiło do mnie Atari z rozgrzebanym zasilaczem Mitsumi SR98: brak paru elementów, widać, że ktoś chyba przygotowywał się do jego naprawy, tylko czegoś tam zabrakło.
Wstawiłem R101, Q102, wymieniłem wszystkie elektrolity, poprawiłem luty, obciążyłem, włączyłem i o dziwo nie wybuchł :) Wyregulowałem 5V i w sumie to tyle. Działa już dłuższy czas i się wygrzewa.
Zauważyłem, że największą grzałką jest chyba sztuczne obciążenie przetwornicy na 12V, czyli ten nieszczęsny rezystor R205 (100, 3W). Czy ta przetwornica musi być tak obciążona? Na schemacie widzę jeszcze równolegle do rezystora umieszczoną diodę D203 (1N4746). U mnie jej nie ma, choć jest na nią miejsce. Na niektórych schematach jednak też jej nie widać. Jakie zadanie ma ta dioda i czy powinienem ją dodawać?
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.