perinoid napisał/a:To się z Voy'em byś dogadał. On ostatnio jakieś czary odprawia i ruskie satelity podsłuchuje :D
Wzięło mnie na SDR (Software Defined Radio). :) W sumie od początku czerwca, kiedy kupiłem sobie Sirio SD-1300N i RTL-SDR Blog V3 z kompletem v-dipolków. Wcześniej od 2017 miałem jakiegoś chinola z Aliexpress z downconverterem na HF. Ostatnio zaszalałem i z kasy za nadgodziny kupiłem sobie SDRplay RSPdx. :P Kombinuję też, by przenieść tego discone'a na sąsiedni magazyn, bo obecnie (mimo umieszczenia jakieś 6 metrów nad ziemią) jest sporo zasłonięta przez budynki. Znaku nie mam, może zdecyduję się na razie na licencję nasłuchowca. :)
Pasjami poluję na obrazy z rosyjskiego Meteor-M N2 i amerykańskich NOAA 15, 18 i 19, czasami na FM z ISS i SSTV też z ISS i balonów stratosferycznych. Ostatnio udało mi się przechwycić serię obrazków z odległości 413 kilometrów, gdy balon wisiał nad Pasłękiem. :D Powoli się przymierzam do HRPT z NOAA, Meteorów, europejskich Metopów i chińskich Fengyun, ale jak na razie to wyższa szkoła jazdy. Tutaj nieco fotek z Meteora (krótsze to z discone'a, duże z v-dipole):
http://voy.pigwa.net/orbita
A co jeszcze? Zbieram CD i winyle z muzyką (wszelka elektronika, OST, rock gotycki i metal symfoniczny rulez), podmieniam ROM-y z Androidem w telefonach, czytam i oglądam dobre s-f i fantasy, łupię w automatowe oraz PC mordobicia. :)
Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.
Terry Pratchett - Równoumagicznienie