Temat mnie zainteresował, więc w wolnych chwilach wyciągnąłem starszy komputer i wmontowałem do niego kartę TV. Może się coś z tego komuś przyda - opisałem jakie miałem przy tym przygody:
Po włączeniu komputera, który stał od dłuższego czasu nieużywany stukał dysk, później zauważyłem, że stuka też stacja dyskietek... no i okazało się, że problem leży w zasilaniu, prowizorycznie pomogło przełożenie kabli zasilania.
Jak już się ucieszyłem, że komputer działa, zaglądając do środka zauważyłem, że radiator który powinien być na chipsecie wisi odchylony jak na zawiasie na dwóch tylko zaczepach, pozostałe wyrwała sprężyna która go mocowała... no i musiałem wymontować płytę, dorobić brakujący zaczep (jednego nie było odkąd mam tę płytę) i wlutować go wraz z tym, który zawisł na sprężynie. Zaczep zrobiłem z fragmentu zapinki, które kiedyś znalazłem na podwórku i plastikowej spinki z jakimi sprzedają koszule.
Płyta ma 5 złączy PCI z czego 4 da się obsadzić (jedno przesłania radiator od karty graficznej). Trzy złącza były już zajęte, po dołożeniu karty TV Windows XP po długim black screenie przywitał mnie BSOD z błędem A5 - BIOS nie jest zgodny z ACPI - podczas gdy producent zapewnia, że jest i bez tej karty był przecież zgodny... Jak wpisałem błąd A5 w wyszukiwarce, to od razu znalazłem, że są problemy właśnie z płytami tego producenta - AsRock - ktoś napisał że dla XP te płyty są za nowe... moja jest chyba z 2004... ktoś pisał o takiej z 2012 (być może w nowszych to już poprawili).
Spróbowałem według porady podmienić jądro i HAL http://www.naro.daper.net/kernel/ i mimo, że zrobiłem to pierwszą "bezpieczną" metodą z poziomu Windowsa, to po tej operacji black screen zrobił się permanentny. Na szczęście na tej stronie jest opisane które pliki podmienić ręcznie, z archiwum, z którego instaluje je Windows i w ten sposób przywróciłem działającą konfigurację.
Spróbowałem uruchomić komputer z płyty Hiren's Boot CD - Windows wywalił się tak samo, a Linux wyświetlił dokładnie o co chodzi - błąd polega na tym, że karty nie dostały potrzebnych przerwań. Wygląda na to, że BIOS ma problem z utworzeniem tabeli przerwań, co by się pokrywało z informacją od MS: https://support.microsoft.com/pl-pl/hel … windows-xp - patrz ...0011.
W BIOS-ie (najnowsza wersja) wyłączyłem wszystko co się dało, niestety konfiguracji przerwań tam nie ma. Linux się uruchomił, raz też uruchomił się Windows, ale po restarcie wrócił do BSOD... Także wyjąłem dwie karty, z których jedna - USB/FW - i tak się wieszała (albo winny jest domyślny sterownik - zalecane jest zainstalowanie sterownika od producenta chipa, albo zasilanie), a druga - sieciówka - jest w tej chwili niepotrzebna.
Miałem też zrezygnować z karty dźwiękowej, ale ponieważ dźwięk z wyjścia na płycie ma jakieś burczące zakłócenia kartę jednak zostawiłem - burczenie jest ale bardziej znośne i nie zmienia się przy poruszaniu myszą...
Ponieważ ze sterownikiem do karty SB Live! też był problem - niby jest, ale nie chciał się zainstalować, a jak się już zainstalował (po dwukrotnym przełożeniu karty, bez użycia załączonego instalatora) to oprogramowanie karty trzeba uruchamiać samodzielnie (nie ma potrzebnych ikon w menu), to zrobiłem rekonesans po kartach Live! i wychodzi na to, że ta karta wymontowana z Dell-a to wersja bulk i już na pierwszy rzut oka wygląda na mocno okrojoną, jednak nie wiem czy brak sporej części elektroniki ma jakiś wpływ na działanie podstawowych we/wy, EAX (istnieje wersja z innym, mniejszym chip-em, a tu jest podobny do oryginalnego i wydaje się, że EAX działa), etc., czy tylko zostało usunięte to co było potrzebne do obsługi i tak zazwyczaj nieużywanych złącz (po których tu nie ma nawet śladu).
-----
Edit: Sprawdziłem, że po ręcznym zainstalowaniu sterownika - to znaczy przywróceniu go z poprzedniej instalacji wskazując pliki w podkatalogach Windows-a (pierwotnie na tym XP była zainstalowana inna wersja karty SB Live!, niestety nie wiem w jakiej wersji były sterownik i oprogramowanie), bez problemu udawało mi się zainstalować LiveDrvUni-Pack(ENG).exe (24 451 404 Bytes).
W sieci jest mnóstwo dyskusji na temat sterowników i wszędzie piszą, że nie da się tych, ani żadnych innych oficjalnie dostępnych z tą kartą zainstalować (jedynie niezależne sterowniki KXdriver).
Ponieważ u mnie to działało postanowiłem sprawdzić czy będzie tak samo jak je odinstaluję. No i okazało się, że po odinstalowaniu obecnego sterownika (i innych składników) ta sama instalka nie może znaleźć karty!
Da się jednak rozpakować LiveDrvUni-Pack(ENG).exe i zainstalować poszczególne składniki osobno!, ale nadal główny program instalatora nie znajduje działającej już karty!
Spróbowałem zainstalować sterowniki z oryginalnych płyt - do kart SB Live 5.1 i starszą do SB Live! 1024. Wersja dla 5.1 zainstalowała się bez problemów, ale nadal LiveDrvUni-Pack(ENG).exe nie widział karty. Odinstalowałem wszystko co zauważyłem do SB Live!, włącznie ze skasowaniem kluczy rejestru. Po tej operacji sterownik do wersji 1024 stwierdził, że nie będzie się go dało odinstalować, po czym zainstalował się w całości, ale nadal LiveDrvUni-Pack(ENG).exe karty nie widział, do tego przestało działać midi, a na linii PC Spiker i przy przełączaniu źródła dźwięku włączał się głośny warkot. Ponownie wszystko usunąłem i zainstalowałem wszystkie wersje jakie znalazłem od najstarszej do najnowszej - jedną na drugą, w tym po rozpakowaniu wszystkie wersje dostępne oficjalnie w sieci na stronach Dell-a i Creative-a.
W panelu sterowania znalazły się dwie wersje AudioHQ obydwie nie działające. Po usunięciu ich z podkatalogu Windowsa (nazwy plików znalezione metodą utwórz skrót i sprawdzeniu ścieżek w utworzonych skrótach) przeinstalowanie ostatniej wersji przywróciło działający plik, jednak ikony były nieaktywne, pomogło ponowne zainstalowanie wszystkiego z ostatniej wersji (wypakowane z LiveDrvUni-Pack(ENG).exe).
Midi wróciło, a normalnie instalowany sterownik jak przestał widzieć kartę tak jej już nie widzi.
Wygląda to tak jakby instalator szukał nie samej karty (a przynajmniej nie tylko), a czegoś co już jest zainstalowane w systemie. Być może dostępne wersje są instalowane jak update i wymagają wcześniejszego zainstalowania konkretnej pełnej wersji, a być może zainstalowanej przy innej wersji karty. Niestety nie zrobiłem backup-u i nie jestem w stanie stwierdzić co takiego znajdował instalator, że "wykrywał" kartę.
PS. Podobno ktoś zmodyfikował installer od SB Audigy i te sterowniki działały z kartami Live!, niestety tych plików nie znalazłem (tylko forum z niedziałającymi linkami).
-----
Sterownik do TV ściągnąłem ze strony producenta, co ciekawe wykrył kartę i się zainstalował - oryginalny dołączony do AverTV jej nie wykrywa, nie pomaga też patch dołączony na dyskietce i pliki trzeba instalować "ręcznie" z pominięciem instalatora. Soft z netu nie wykrywa radia, ale tak też było przy dołączonym oprogramowaniu. Sterownik jednak działa, bo działają inne programy radiowe.
Na razie sprawdziłem sygnał z dekodera - na górze ekranu niezależnie od ustawionego kanału widać jednakową linię z nieruchomymi białymi kreskami.
Magnetowidu na razie nie podłączyłem, ale przypuszczam, że w tym obszarze lub/i powyżej będą widoczne linie z ruchomymi kreskami teletekstu (DScaler umożliwia podgląd ponad albo poniżej widocznego obszaru - teraz już wiem, że teletekst się z obrazem na komputerze nie nagra, bo przy nagrywaniu te obszary są pomijane).
Używane karty TV są dziś tanie ok. 20 zł, jednak z tego co widzę przeważnie nie są kompletne np. taką jak moją można kupić za 20zł z pilotem, ale w komplecie nie ma czujnika podczerwieni, nie ma też anteny radiowej i kabla do podłączenia dźwięku (do kupienia osobno - jack-jack), który jest niezbędny, gdyż karty TV mają wyjście audio, które podłącza się do wejścia karty dźwiękowej (o ile dana karta ma odpowiednie połączenia wewnątrz to niezależny sterownik może przesłać dźwięk przez złącze PCI, ale oryginalne sterowniki tego nie robią), brak też sterowników i instrukcji, ale jak wspomniałem, te są dostępne on-line.
Ponieważ na co dzień nie używam Linuxa, więc mam pytania - jak uruchomić te skrypty pod Linuxem - jak przygotować pliki i jak się do nich dostać, czy można je uruchomić z Live CD, w jakiej wersji będą potrzebne narzędzia i sterowniki, ewentualnie które narzędzia będą potrzebne i jak je dograć?
PS. Wśród plików jest też gra w którą gra się w teletekście, a że jest w postaci kodu, to może ktoś przeniósłby tę grę na Atari, niekoniecznie jako teletekst :)