Poprawa współpracy wbudowanego w komputer SIO2SD z innymi urządzeniami.
U mnie ta modyfikacja poprawiła jakość zapisu na magnetofonie po wyłączeniu zasilania wbudowanego w ATARI SIO2SD.
Modyfikacja zmiejszyła również zakłócenia w pracy z innymi urządzeniami podłączonymi do SIO. Pozwoliła także na maksymalne prędkości transmisji innych urządzeń.
Po wyłączeniu zasilania wbudowanego SIO2SD maksymalne napięcie na pinach DATA OUT, DATA IN oraz COMMAND w gnieździe SIO w ATARI spadało do około 2,4 V (powinno być prawie 5V) - zaobserwowałem to przy pomocy oscyloskopu. Jest to stanowczo za mało do prawidłowej pracy współpracujących urządzeń, a w szczególności magnetofonu. Odkryłem to przy korzystaniu z systemu TURBO BLIZZARD (miałem błędy przy weryfikacji - był prawie 30% słabszy sygnał zapisu).
Proszę o sprawdzenie i opinię na temat tej modyfikacji - chodzi mi szczególnie o zapis na magnetofonie.
W załączniku umieściłem na szybko zaprojektowaną modyfikację. Ja u siebie zrobiłem to na tzw. "pająka".
Modyfikacja nie jest konieczna w przypadku braku innych urządzeń współpracujących.
Opis pinów:
1 - zasilanie
2 - masa
3 - SIO DATA OUT
4 - SIO DATA IN
5 - SIO COMMAND
Jeżeli rezystor R1 jest już zamontowany na płytce SIO2SD to w modyfikacji proszę go nie montować.
Na swojej płytce SIO2SD zwarłem diodę D1 idącą od układu ATMEGA32 (pin 10 w TQFP/MLF, pin 15 w DIP40) do DATA OUT lecz nie jest to konieczne - poprawia to stabilność pracy układu (szybsze narastanie sygnału).
Pozdrawiam