26

Czekaj, czegoś nie kumam. Na freezerze jest złącze krawędziowe, takie samo jak w komputerze. Nie da się więc freezera podłączyć do kompa serii XL bo złącza są identyczne. Ewentualnie myślałem, że to złącze na freezerze może posłużyć, żeby podpiąć kolejne urządzenie (np. IDE+ czy SysCheck) i w tym przypadku brak zasilania jest niejako naturalny - skoro nie ma na PBI to i tu być nie musi.

Co jest niepoprawnego w moim rozumowaniu?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

27 Ostatnio edytowany przez x_angel (2020-08-22 10:29:23)

Nie, chodzi o sygnał /EXTENDB, który należy doprowadzić do pinu A1, który w ECI jest "reserved", a który w XE jest sygnałem /CASINH

Nie ma to nic wspólnego z pracą Freezera, ale jeśli chcemy wykorzystać PBI to może zajść potrzeba doprowadzenia tego sygnału.

28

No i wszystko jasne. Dzięki

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

29

Odświeżam temat. Gdyby została jeszcze jakaś sztuka XF551 to byłbym chętny.

30

Zamówiłem 5 płytek - jedna będzie dla SQT, jedna dla mnie i trzy będą wolne w razie czego.

31

W takim razie czekam na info :)

32

To ja się chętnie podepnę na jedną sztukę.

"...Jeśli więc nie traktujemy dysku jako podręcznego śmietnika, w którym przechowujemy wszystko, co tylko wpadnie nam w ręce, to 20 MB starcza nawet z dużym zapasem..."

33

tooloudtoowide napisał/a:

x_angel paczuszka dotarła, dzięki!

W sumie obie rzeczy (kart przelotowy Sparty i Freezer) już obudowane - ogarnę się czasowo w poniedziałek to podrukuję.

Cześć, jest szansa na udostępnienie STLa obudowy do Freezera ?

34

x-angel,
Czy tą płytkę XF551 można wpakować do budy oryginalnej XF-ki?
Chętnie łyknę jeśli tak się da zrobić.

https://systemembedded.eu/ ... https://www.youtube.com/watch?v=GwS7Es1x6mw
""Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym Pancake-u i w nim wychodzi.""
ABBUC Member #319. Preferowana forma kontaktu: email

35

Tego nie wiem...
Do oryginalnej powstała taka płytka:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 21&p=3

tooloudtoowide: jak z tymi plikami? :)

36

Planujesz jeszcze zrobić jaką serie klonów stacji XF551 pod Atari xe/xl ?

Atari

37

Jak będą chętni, mogę zamówić. W tej chwili została mi jedna sztuka "luzem" i jedna dla mnie.

38

Za ile możesz się rozstać z tą jedną sztuką , pytam bo mam rożne wgyrywarki łącznie z FujiNetem. Ale nie mam stacji dysków, i coś mnie naszło żeby sobie sprawić taką na 3,5 cala.

Atari

39

Jak do tej pory sprzedawałem po 150zł za zmontowaną, przetestowaną, z zasilaczem i kabelkiem SIO.
Jedynie układ WD1772 musisz sobie zorganizować samodzielnie, co może nie być łatwe.

40

Ok. to biorę. Reszta na priv.

Atari

41

Nie wiem czy jestem gdzieś dopisany do listy chętnych ale aktualnie rezygnuję z zakupu, bo już kopiłem swoją sztukę.

"...Jeśli więc nie traktujemy dysku jako podręcznego śmietnika, w którym przechowujemy wszystko, co tylko wpadnie nam w ręce, to 20 MB starcza nawet z dużym zapasem..."