Witam. Posiadam płytę do A65XE bez ECI. Na płycie zauważyłem dwie modyfikacje:
1. Zwarte nóżki 6 i 7 w układzie NE555N
2. Odlutowany jeden koniec rezystora w punkcie C42
Dziwne działanie płyty objawia się tym, że wyłączając komputer trzeba zaczekać około 30 s aby poprawnie wystartował w przeciwnym razie po włączeniu pojawia się napis READY bez charakterystycznego dźwięku poprzedzającego pojawienie się tego napisu. Czytałem o "odmóżdżeniu" pamięci ale wydaje mi się że pamięci nie są problemem (LH2164-12) Bo czasami po 5 s włącza się poprawnie. Jeśli wpięty jest ULTIMATE CART to za każdym razem wchodzi w menu carta niezależnie od czasu wyłączenia/włączenia komputera. Mam wrażenie jakby ROM się nie inicjował, ale są to tylko moje domysły.
Jeśli ktoś rozwiązał podobny problem to prosiłbym o wyjaśnienie sprawy. Jeśli ,,ten typ tak ma" to nie będę drążył tematu bo w końcu moge poczekać te 30 s. Poza tym jak sie poprawnie uruchomi to wszystkie testy przechodzi bezbłędnie, ale muszę przyznać że nie spotkałem sie wcześniej z taka przypadłością.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury