Witam. Posiadam płytę do A65XE bez ECI. Na płycie zauważyłem dwie modyfikacje:
1. Zwarte nóżki 6 i 7 w układzie NE555N
2. Odlutowany jeden koniec rezystora w punkcie C42
Dziwne działanie płyty objawia się tym, że wyłączając komputer trzeba zaczekać około 30 s aby poprawnie wystartował w przeciwnym razie po włączeniu pojawia się napis READY bez charakterystycznego dźwięku poprzedzającego pojawienie się tego napisu. Czytałem o "odmóżdżeniu" pamięci ale wydaje mi się że pamięci nie są problemem (LH2164-12) Bo czasami po 5 s włącza się poprawnie. Jeśli wpięty jest ULTIMATE CART to za każdym razem wchodzi w menu carta niezależnie od czasu wyłączenia/włączenia komputera. Mam wrażenie jakby ROM się nie inicjował, ale są to tylko moje domysły.
Jeśli ktoś rozwiązał podobny problem to prosiłbym o wyjaśnienie sprawy. Jeśli ,,ten typ tak ma" to nie będę drążył tematu bo w końcu moge poczekać te 30 s. Poza tym jak sie poprawnie uruchomi to wszystkie testy przechodzi bezbłędnie, ale muszę przyznać że nie spotkałem sie wcześniej z taka przypadłością.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.