Jakie szkody by powstały po zamianie przewodów 12V i 5V poza tym, że wszystko mogło się zjarać? Płyta STE.
żyje:
- TOS (kości Winbond)
padło::
- procesor
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Zasilacz 12v zamiast 5V
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie szkody by powstały po zamianie przewodów 12V i 5V poza tym, że wszystko mogło się zjarać? Płyta STE.
żyje:
- TOS (kości Winbond)
padło::
- procesor
Zabezpieczeń na płycie nie ma żadnych, więc wszystkie układy w technologii TTL "odparowały". Tylko radzieckie TTL-ki wytrzymywały 12V, zachodnie padają powyżej 7V. Układy w technologii NMOS/CMOS miały szanse przeżyć. Jedyna nadzieja w tym, że coś padło dostatecznie szybko, żeby zrobić zwarcie i wyłączyć zasilacz.
Szkody bardzo poważne. Trudno powiedzieć co przeżyje co nie. Z grubsza _tzok_ to opisał.
Jako, że lepiej się uczyć na czyjejś głupocie (w tym wypadku mojej), jako przestrogę będę wpisywał sukcesywnie w pierwszym poście co padło. Zawsze to jakaś wiedza :(
Najbardziej ciekawi mnie GLUE, MMU, MFP, DMA i ACIA, bo reszta jest do zdobycia praktycznie od ręki. Prawie na pewno padł też RAM.
Uuuuuuu - współczuję :(
Pamiętaj, że masz tam sporo dupereli typu transoptor, tranzystory, uff. Sporo pracy przed Tobą. jak pisze _tzok_ najlepiej zacząć od RAM i układów VLSI z procesorem na czele, i sprawdzać je w działającym ST podmieniając wyłącznie po jednej sztuce. A jeśli się faktycznie zdarzyło zwarcie z padem mało ważnego elementu to miałbyś poważny bonus. No i faktycznie jest to poważna wiedza doświadczalna, choć podejrzewam, że i tak za każdym razem po takiej pomyłce padałoby coś innego.
3mam Twoją stronę w tej walce!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Zasilacz 12v zamiast 5V
Wygenerowano w 0.014 sekund, wykonano 54 zapytań