Jak niektórzy osobnicy na tym forum zdąrzyli zauwarzyć, ja czyli Casper powróciłem do żywych :lol:
Ja wskazuje tytuł mowa tu o edytorku GHE. jak do tąd oficjalnie wyszła tylko jedna wersja tego czegoś, co można nazwać edytorem tekstu...
Chodzi mi o to, aby spisać wszystkie prośby, groźby (nie, lepiej te ostatnie wykluczyć...) pod adresem GHE... sugestie itd.
w niedługim czasie puszcze wersje v2.1 beta (!)
do tego czasu zbieram wszelkie opinie, co należało by poprawić. po około 1-mc-u od ukazania się beta wersji będzi pęłna z poprawionymi ewentualnymi błędami (oby było ich jak najmniej...)
wersja, którą pokazywałem na lecie ludzików (chyba 2001), ci co byli, to widzieli... czyli v2.0 została porzucona, gdyż przez zbyt długi czas niezaglądałem do źródeł ghe sie zlekka pogubiłem - vasco coś na ten temat wie - :lol: - byłem niestety zajęty pracą nad czymś, co się zwie HiDOS'em i HiCommander'em (ex Noname Commander) (DOS dla kontrolerów IDE Interface KMK/JŻ) i nowym FDiskiem (numer sektora na 28 bitach - max pojemność dysku 128GB w adresowaniu LBA!!! - UWAGA! TESTY WYKONANE NA MOIM MAXTOR'ze 6Y120L0 (120GB) WYPADŁY POMYŚLNIE - INTERFACE MA TYLKO OGRANICZENIA PROGRAMOWE!, A MAM BIOSA V1.2, ponadto fdisk rozpoznaje dwa dyski - bezwzględu na posiadany bios. można stworzyć do 32 partycji na każdym z dysków z osobna i już stworzone partycje przypisywać je (zmieniać co chwile) do dowolnego numeru stacji, można również ukrywać partycje i zabezpieczyć tablice hasłem, ale mniejsza z tym), który w połączeniu z HiDOS'em znosi wszelkie ograniczenia dotyczące istniejących DOS'ów - 512b/sektor i max. rozmiar partycji 8GB (zamierzenie jest, aby zamiast 24 bitów użyć 28, ale czy warto???).... wracamy do tematu... niestety od jakiegoś czasu nażekam na swojego SIMM'a 1MB i wróciłem do pracy nad GHE, które nie wymaga dodatkowej pamięci). Jak magic o imieniu Pasiu zdecyduje sie naprawic moja atarcie, to projekt HiDOS bedzie kontynuowany..., ale narazie czekam na odpowiedź... pasia ofcoz.
wracamy do GHE...
uwaga - dane do korespondencji podane w dokumentacji do GHE v1.2 są już nieaktualne!!! proszę kożystać z:
e-mail: pzine@wp.pl
GG: 4111472
GSM: (Heyah) - nr. znają tylko wybrani...
TPSA - sux! aparat wyleciał przez okno... i to był koniec historii
Internet: tylko w kafejce, czekam na radiówkę.... narazie 2 miechy
w GHE v2
jest pisanie z obwódką - indeksów narazie niema, bo brakło chęci :rolleyes: , dużu nowych kszaczków, uporządkowana klawiszologia, niemieckie umulaty (czy jak to sie pisze). poprawiono współprace z MyDOS'em i Spartą X (chodzi o numer stacji ustalonej i podkatalogi)...
to tyle na razie... czekam na propozycje... jak tylko całość zostanie poskładana do kupy, to plik *.ATR pojawi się w Atari Area, chyba że właściciel tej strony niebędzie chciał zamieścić GHE w dziale download...
ale jestem dobrej myśli... ps. szukam osoby, która podejmie się przetłumaczenia instrukcji na niemiecki i angielski...
cU! L8r !
JIL 4EVER!