Cześć! Zakładałem ten tamat na forum atarionline, tutaj siedzą Ci sami ludzie, także sorry za dublowanie ale może tutaj też ktoś będzie mógł mi pomóc.
Dostałem do Pixel Retro Shopu Atari 1040 STFM na streamy od Tomka z powstającego, poznańskiego Atari Muzeum. Był tam niemiecki Tos najstarszy. Postanowiłem zmienić Tos na 1.04 (rainbow) angielski, po włożeniu 6 kostek - atari pokazuje mi 20 bombek. Najgorsze jest to, że stare kostki nie były opisane lo, hi, lo1, hi2 itd. Mój dzieciak w sklepie pomieszał kostki, a ja oczywiście jak debil nawet zdjęcia strych kostek i ich układu nie zrobiłem :) Summa summarum - teraz atari nie działa ani na nowych kostkach ani na starych (jest chyba 720 możliwych układów 6 starych kostek do sprawdzenia :):)
Atari jest o tyle dziwne, że jest tam rozszerzenie do 2 mb - nie znam się na stkach ale wydaje mi się, że to tak naprawdę jest płyta 520 stfm, z rozszerzoną pamięcią. Może to rozszerzenie nie pozwala na działanie zakupionego tosu? Sprzedawca tosów z allegro przyjmuje zwrot kostek. Czy ktoś z forumowiczów ma może kostki na zbyciu - z chęcią odkupię. Może tam trzeba wstawić system niższy - 1.02 na przykład.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.