Postanowiłem rozszerzyć swój nowy nabytek - 800XE do 1MB. Mój wybór padł na rozszerzenie SIMM 1MB, w wersji X-Angel'a, z tym że nieco zmodyfikowałem jego płytkę.
Jest to chyba najbardziej ekonomiczny wariant rozszerzenie do 1MB jaki można zrobić.
Rozszerzenie to jedna mała płytka, którą można zamówić za 8$ z przesyłką w JLPCB:
Na niej są 2 kości DRAM FPM (np. GM71C4400BJ70), są to kości o organizacji 4 bit x 1 Mbit, GAL 20V8 oraz 2 TTL 74LS157 i 74LS175:
Nie jest to tak eleganckie rozwiązanie jak "bezkablowa" wersja od Mq... do zamontowania w komputerze potrzeba "kilku" kabelków:
Wszystkie sygnały które się dało brałem z podstawek nieobsadzonego banku pamięci 130XE i EMMU. Linie danych wziąłem zza rezystorów R207..214 - myślę, że to istotne, bo oryginalny opis sugeruje podłączenie do pinów CPU, lub z w/w rezystorów ale po prawej stronie (czyli z przed nich). Jedynie PB1, PB6 i PB7 pociągnąłem od PIA (choć na upartego PB1 i PB7 są na padach pod odgiętymi nogami MMU).
Kolejna zmiana względem oryginału to rezystory podciągające - użyłem 4k7 zamiast sugerowanych 10k.
W celu zamontowania płytki pod ekranem musiałem usunąć dwa kondensatory C19 i C20 4u7/33V N.P. - na mojej płycie były zamocowane tak, że nie dało się ich odgiąć i kolidowały z płytką. Zastąpiłem jest kondensatorami MLC o tej samej pojemności.
Na płytce brakuje kondensatorów odsprzęgających przy kościach DRAM, w zamontowanej płytce dołożyłem natomiast elektrolit 22uF na headerze U34.
Rozszerzenie działa, obejrzałem NUMENa, uruchomiłem WKC... jest jednak małe ale - GTIA które wcześniej było sprawne zachowuje się jak uszkodzone, z uszkodzeniem typu 2.
W załączniku dwie wersje płytki - ze zdjęć (starsza) i z dłuższą linią RAS (nowsza) - większe opóźnienie sygnału RAS.