1

Cześć!

Może ktoś zetknął się z czymś takim? Walnięta pamięć? Układ graficzny? Większa część ekranu w trybie tekstowym jest wyżarta krzaczkami, w trybie graficznym z kolei jakby brakowało sporej liczby "linii". Szukałem na forum, googlowałem screeny z czymś podobnym... Bez skutku. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.

Post's attachments

IMG_1628.jpeg 174.34 kb, liczba pobrań: 105 (od 2020-06-26) 

IMG_1629.jpeg 72.84 kb, liczba pobrań: 66 (od 2020-06-26) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Wygląda jak jakiś problem z adresowaniem po stronie Antica. Pierwsze 4 bajty z każdej linii zbiera poprawnie a potem nie może się dogadać z pamięcią i dostaje same 0xFF (czyli same jedynki).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Patrzę jak to jest osadzone na płycie i raczej mało prawdopodobne, żeby to było uszkodzenie w transporcie. Ktoś musiałby po tym przejechać. Cóż, będę dyskutował ze sprzedawcą "w 100% sprawnego sprzętu".

Za to reszta gratów jest w świetnym stanie i wolałbym to naprawić. Wygląda na to że tam powinien być C021698 - PAL ANTIC rev. B - ma ktoś jakieś sprawdzone źródło?

Czy Waszym zdaniem poprawienie lutów cokolwiek da? Albo inne podobne zabiegi konserwatorskie?

4

Zapodaj jeszcze sysinfo - może coś wykaże. Duszki wyświetla dobrze? Bo może GTIA walnięte? Poprawa lutów nie zaszkodzi, btw...

Sikor umarł...

5

Muszę jeszcze wykombinować patent z przerzuceniem binarek na czymś innym niż kaseta... ;) Ale obawiam się że sysinfo w trybie graficznym nic nie pokaże z powodu krzaków (chodzi o tę wersję prawda? http://drac030.krap.pl/pl-si-info.php)

Co do GTIA i duszków - czy Ninja korzysta z tego układu? Bo to jedyna kaseta poza 180 jaką w tej chwili mam.

6 Ostatnio edytowany przez Sikor (2020-06-26 12:00:30)

NIe pamiętam Na szybko skorzystaj z tego: http://atariki.krap.pl/index.php/GTIA
================
Jeszcze jedno - jesteś z Warszawy widzę, nie ma problemu umówić się z kimś i można sprawdzić na przykład za pomocą SIO2SD

Sikor umarł...

7

Na 100% uszkodzony ANTIC, konkretnie jego pamięć wewnętrzna. Wyświetla się poprawnie tylko pierwsza skanlinia w każdym trybie i cztery bajty z lewej. Jak na ekranie BASICa wjedziesz kursorem w te trójkąty, to będziesz widział pierwszą linię kursora.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

8

Wielkie, ogromne dzięki za wszystkie podpowiedzi. Szukam dawcy.

9

Wracam z tematem. ANTIC jest, co prawda 8504 zamiast 8501, ale nie wyczytałem nigdzie żeby to stanowiło jakiś problem. Szukam kogoś z okolic Warszawy kto mi profesjonalnie wstawi podstawkę. Chciałem podejść do tego tematu samodzielnie, ale szkoda sprzętu. Nie mam doświadczenia ani dobrego warsztatu.

10

Pisz na priv, jeśli Ursynów ci pasuje. Zrobię od ręki.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

11

Już piszę, super.