Czołem

Mam zwalone 2 zasilacze, ten sam objaw. Na wyjsciu jest tylko AC 16 V , ale brak AC 9 V
Czy coś się da zrobić z nimi ? czy tylko do kosza i obciąć wtyczki  ?

.

2

Czyli uzwojenie 9V jest walnięte. Pewnie lepsi się zaraz wypowiedzą (i dobrze) ale zdaje się, że jakbyś odpiął te 9V, dołożył drugi trafak już tylko na 9V i pod niego podpiął kable dla tego napięcia to by działało. Tylko, że w tę samą obudowę to już nie wejdzie.

A sprawdziłeś w środku, czy to aby na pewno nie jakiś problem z kablem/złączem? Mierzyłeś na samym trafaku w środku?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Zapewne do uzwojenia włożony jest półprzewodnikowy element kontrolujący temperaturę. :( uszkodzony jak nic. Wystarczy zewrzeć jego końcówki. Miałem tak w niejednym zasilaczu, niekoniecznie do ATARI, może masz podobnie.
A sam przewód nie jest zerwany w środku izolacji, w okolicach obudowy?

4

Wogóle się zastanawiam czy te zasilacze są "rozbieralne". Śrubek nie widzę

.

5

może to z tego okresu, kiedy wszystko było zalewane żywicą, jak zasilacze do atarek :(

Cuda wianki i nie tylko :) POKEY 4ever ;)

6

A więc ta:
Rozłupałem zasilacze ostrożnie. I o dziwo w środku bebeszki nie zalane. Jako że elektronik ze mnie na poziomie -1 to zanioslem te graty do elektryka/elektronika od AGD. Jeden zasilacz miał walnięty bezpiecznik ( wlutowany) - wymienił. Drugi zasilacz  walnięty na uzwojeniu (  najpierw wymienił półprzewodnikowy element kontrolujący temperaturę ). Wyszedłem bardzo happy ponieważ odzyskałem 1 zasilacz. W domu przypomniałem sobie że pare lat temu kumpel Jenota ( dzięki !) zrobił mi surowy transformator 220/ 16V i 9v AC). Podłączyłem okablowanie od uśmierconego zasilacza od CA 2001 i wszystko włożyłem w obudowe zasilacza od atari 800 xl ( ten z żeberkami ). Działa jak ta lala. Także ten tego jestem szczęśliwy, dzięki chłopaki za uwagi i pomoc

.

7

Dlaczego nie wpadłem na trop że bezpiecznik mógł wywalić? :(

8

Nie wiedziałem, że w środku jest bezpiecznik :D

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

9

Do zamknięcia

.