Czołem
Mam zwalone 2 zasilacze, ten sam objaw. Na wyjsciu jest tylko AC 16 V , ale brak AC 9 V
Czy coś się da zrobić z nimi ? czy tylko do kosza i obciąć wtyczki ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » zepsute dwa zasilacze od ca 2001
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czołem
Mam zwalone 2 zasilacze, ten sam objaw. Na wyjsciu jest tylko AC 16 V , ale brak AC 9 V
Czy coś się da zrobić z nimi ? czy tylko do kosza i obciąć wtyczki ?
Czyli uzwojenie 9V jest walnięte. Pewnie lepsi się zaraz wypowiedzą (i dobrze) ale zdaje się, że jakbyś odpiął te 9V, dołożył drugi trafak już tylko na 9V i pod niego podpiął kable dla tego napięcia to by działało. Tylko, że w tę samą obudowę to już nie wejdzie.
A sprawdziłeś w środku, czy to aby na pewno nie jakiś problem z kablem/złączem? Mierzyłeś na samym trafaku w środku?
Zapewne do uzwojenia włożony jest półprzewodnikowy element kontrolujący temperaturę. :( uszkodzony jak nic. Wystarczy zewrzeć jego końcówki. Miałem tak w niejednym zasilaczu, niekoniecznie do ATARI, może masz podobnie.
A sam przewód nie jest zerwany w środku izolacji, w okolicach obudowy?
Wogóle się zastanawiam czy te zasilacze są "rozbieralne". Śrubek nie widzę
może to z tego okresu, kiedy wszystko było zalewane żywicą, jak zasilacze do atarek :(
A więc ta:
Rozłupałem zasilacze ostrożnie. I o dziwo w środku bebeszki nie zalane. Jako że elektronik ze mnie na poziomie -1 to zanioslem te graty do elektryka/elektronika od AGD. Jeden zasilacz miał walnięty bezpiecznik ( wlutowany) - wymienił. Drugi zasilacz walnięty na uzwojeniu ( najpierw wymienił półprzewodnikowy element kontrolujący temperaturę ). Wyszedłem bardzo happy ponieważ odzyskałem 1 zasilacz. W domu przypomniałem sobie że pare lat temu kumpel Jenota ( dzięki !) zrobił mi surowy transformator 220/ 16V i 9v AC). Podłączyłem okablowanie od uśmierconego zasilacza od CA 2001 i wszystko włożyłem w obudowe zasilacza od atari 800 xl ( ten z żeberkami ). Działa jak ta lala. Także ten tego jestem szczęśliwy, dzięki chłopaki za uwagi i pomoc
Dlaczego nie wpadłem na trop że bezpiecznik mógł wywalić? :(
Nie wiedziałem, że w środku jest bezpiecznik :D
Do zamknięcia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » zepsute dwa zasilacze od ca 2001
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 59 zapytań