Po wyczyszczeniu rolki na koniec można użyć suchej pałeczki, wtedy nie powinna być tak błyszcząca / śliska.
Na nagraniach niezbyt widać odcinek taśmy między rolką magnetofonu, a rolką kasety - wygląda, że tam taśma też drga. Pytanie czy jest to przyczyna czy skutek. Gięcie taśmy to wina rolki, ale być może działo się tak bo drgająca taśma znajdywała się na śliskiej rolce, a niekoniecznie ta rolka była przyczyną drgania.
Patrząc na te filmiki mam wrażenie, że szarpanie taśmy jest powiązane z obrotami szpulki - dokładnie co obrót w tym samym momencie. Więc przyjrzałbym się i temu:
Tu możesz wyczyścić gumę na mniejszym kółku, ale przyczyna prawdopodobnie tkwi w tym większym talerzyku - być może ma jakieś zanieczyszczenie w jednym miejscu na obwodzie, lub pod spodem... chyba jest tam kawałek filcu lub sprężyna (nie jestem pewien bo w Atari tego nie rozkładałem).
Jak włączysz Play bez kasety to zatrzymując w palcach część naciągającą taśmę na szpulkę ("bolec" na tym talerzyku), powinieneś wyczuć równomierny opór.
A przy rolce to chyba jest teraz dobrze, ewentualnie spróbowałbym odgiąć / zgiąć nieco sprężynę, ale nie można przegiąć... Patrząc na mój magnetofon nieco stabilniej jest też jak część którą naciska przycisk Pause jest bliżej podłoża, więc jeżeli jest tam duży luz, to można ten "koniec" nieco dogiąć.