@Sikor O ile nie mylę człowieka to Candle wskazał mi w instrukcji serwisowej, która część jest za to odpowiedzialna, podobno może wystarczyć czyszczenie. Problem tylko taki, że żeby się do tego dostać trzeba rozłożyć mechanizm, który musi być złożony co do ząbka tak samo jak jest, bo inaczej ulegnie auto-destrukcji... nigdy tego nie robiłem więc się boję...
Co do serwisów to niechętnie naprawiają mechanikę. Jest to czasochłonne i ryzykowne, nie ma części... Za naprawę mechaniki kamerki DV na dzień dobry zastrzegli, że będzie to słono kosztowało, bo rozłożenie i złożenie trwa kilka roboczo-godzin... + części... jak zaproponowałem, że dam drugą identyczną kamerkę, która ma inne uszkodzenie, żeby z niej wymontować co będzie potrzebne, usłyszałem, że będę musiał zapłacić jeszcze więcej, bo z wymontowywaniem to dwa razy więcej roboty...
Ostatecznie facet powiedział mi co mam wymienić sam, częściowo rozłożyłem obie kamery i okazało się, że plastikowe talerzyki, które podobno przeważnie pękają są całe... zamiana nic nie zmieniła... a przy ich ponownym montażu zgubiłem jeden z "zaczepów"... Zauważyłem, coś innego - część mechanizmu się rozlatywała - wypadły luźne śrubki, które przykręciłem wzorując się na drugiej kamerce, jednak mimo to usterka nie ustąpiła... nie naprawiłem tego, a po zgubieniu części nie miałem już ochoty w tym dłubać...
Przeważnie mówią, że nie ma sensu naprawiać, bo można kupić takie kamerki, etc., bardzo tanio, problem w tym, że używane przeważnie są uszkodzone...
Z przetrzymywaniem sprzętu, też miałem do czynienia... chyba najlepiej żądać zwrotu jak choć trochę się przeciąga, ale przeważnie to przeciąganie oznacza, że sprzęt jest w gorszym stanie niż był... czyli albo dostaniemy wrak, albo czekajmy w nieskończoność...
Edit: A co do teletekstu to obecnie też warto by było archiwizować, może być tylko problem z publikowaniem - http://www.telegazeta.pl/telegazeta.php … e=107_0001 trzeba by te strony pomijać przy publikacji... a te w przyszłości będą najciekawsze...
Fajnie gdyby był program / plugin, który tak jak BorgTV nagrywałby cały teletekst z plików TS czy na żywo z DVB-T, tylko, żeby zapisywał również grafikę, bo BorgTV zapisuje (z tego co słyszałem jeszcze istnieje kablówka i ma sygnał analogowy) tylko tekst, nawet bez atrybutów koloru.