51

Tego adeleparts bym tak nie skreślał od razu - ja kupowałem u niego TMS5220 do BBC micro b i na 2 przesyłki po 2 sztuki było ok.

Właśnie postawiłem swoją 1050 - kupiłem i wymieniłem pasek oraz naprawiłem złącze od głowicy bo na płycie ktoś jes popsuł.
( pozostał mi jeszcze skrzypiący docisk - jakieś rady ? )
i też chętnie zrobił bym sobie jakieś turbo

Myślałem o Happy Warp ale nie wiem czy gdzieś leża jakieś gerbery.
Części raczej  dostępne 6502, 2764, 6264, ls74,ls02,ls10,ls30 a płytki mozna by zamówić u myfriendów

52

Płytkę do Happy Warpa w ubiegłym roku zrobił Jer - napisz do niego. Jedną mam w swojej stacji, może mu jakieś zostały.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

53 Ostatnio edytowany przez jer (2020-06-13 21:06:51)

Skrzypiący docisk: zależy kiedy skrzypi. Przy zamykaniu/otwieraniu to nasmarować ramię w miejscu współpracy z dźwignią. A na skrzypienie podczas obrotów dyskietki tylko wymiana łożyska z rozetki docisku. Można wpuścić w skrzypiące kroplę oleju, ale rzadko pomaga.

Gerbery do HW 7.1 są  tutaj

Edit: Płytka nie ma otworu na kwarc, więc go trzeba wylutować, położyć na kawałku izolacji i przylutować za pomocą odcinków drutu na miejsce. Ja preferuję wlutowanie kwarcu 4 MHz w niskiej obudowie, kosztuje grosze.

54

jer napisał/a:

Skrzypiący docisk: zależy kiedy skrzypi. Przy zamykaniu/otwieraniu to nasmarować ramię w miejscu współpracy z dźwignią. A na skrzypienie podczas obrotów dyskietki tylko wymiana łożyska z rozetki docisku. Można wpuścić w skrzypiące kroplę oleju, ale rzadko pomaga.

Gerbery do HW 7.1 są  tutaj

ups to będzie łożysko do wymiany. Skrzypi podczas kręcenia dyskietką, pomaga przyłożenie palca :-).
Wpuściłem , ale mam wrażenie , że nic z tego nie będzie.
Dzięki za linka

55

nekroskop napisał/a:

Skrzypi podczas kręcenia dyskietką, pomaga przyłożenie palca :-).

Wydaje mi się, że winowajcą może być skrawek filcu dociskający dyskietkę do głowicy.
Przynajmniej u mnie tak było. Lekkie uniesienie ramienia dociskowego i pisk znika...
Nie wiem, czy ten filc sie zużywa, czy szkodzi mu kontakt z dyskietką czyszczącą.
Docisk regulowany jest sprężynką (3 położenia), można spróbować go lekko zmniejszyć.

ATARI 65XE + SIO2BT
http://atari.pl/hsc/ad.php?i=22.3

56

Dostałem kości pamięci, polutowałem zgodnie z instrukcją i z małymi problemami opisanymi tutaj, wszytko działa elegancko :)

Niestety 1 z 5 otrzymanych kości jest uszkodzona :(

Jak by co to mam do oddania po kosztach:
- 3 szt. kości EPROM (mogę zaprogramować US Doublerem)
- 2 szt. pamięci.

Więc w sumie dwie osoby mogą skorzystać, ale trzeba sobie samemu polutować.

57

Skrzypienie po wlaniu oleum ustało.
Płytki Happy Warp od myfirendów przyszły. Poskładałem i działa :-D
Wielkie dzięki jer

58

A czy ktoś ma jakieś zmontowane turbo dla 1050 na sprzedaż?
Chodzi o jakieś dość nieinwazyjne w montażu.

1050E ani mega-speedy nie chcę, mini-speedy z DE rozważę jakby nikt nie miał nic innego, więc te można pominąć na teraz ;)

59

Ja chyba mam jeszcze jeden komplet US doublera, gdzieś w szafie, jak byś chciał to będę mógł sprawdzić, ale dopiero jak zjadę do domu po niedzieli.

60

Cześć,
jeżeli Jacques nie będzie zainteresowany, to ja bardzo chętnie się nim zaopiekuję :)

61

@lopez
Jestem zainteresowany i chętnie zaczekam na Twoje sprawdzenie, w międzyczasie pomyśl proszę o ewentualnej cenie ;-)

62

Sprawdzę czy faktycznie mam i dam znać, bo może się okazać, że już komuś oddałem i o tym nie pamiętam.

63

OK, czekam cierpliwie na wieści :)

64

Jakby ktoś chciał sobie naprawić to mam płytkę z turbo o którą pytałem w tym wątku: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=16705 Płytka nie działa, może walnięty EPROM, może GAL - nie wiem.  Włożyłem w jej miejsce Happy i jestem happy, ta nie jest mi potrzebna a może jest do naprawienia.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

65

Hmmm... Top Drive też bym chętnie przygarnął, przy czym czy jest dostępny wsad GAL-a? U Jera na stronie jest tylko zawartość EPR.

66

Nie mam bladego pojęcia. Nie wiem nawet, czy to GAL bo jest elegancko zatarty "fabrycznie" (ale pewnie GAL/PAL bo co tam by innego to mogło być).

67

Jacques, gal ma zaprogramowana logikę Top Drive, nic tam więcej nie powinno być.
Top Happy jest prosty do zrobienia nawet bez płytki, małe ttl-e przyklejone kropelką z boku podstawki i kynar. Z płytką jest bardziej elegancko ;)

Perinoid, przyślij mi tę płytkę, zobaczę co się da odzyskać...

68 Ostatnio edytowany przez Jacques (2020-06-15 10:10:58)

@jer
no wiem, tylko trzeba by tę logikę odtworzyć i zaprogramować, zastanawiałem się, czy jest to może gdzieś w sieci dostępne w postaci gotowego wsadu z tą logiką, ewentualnie z oryginalnego niemieckiego Turbo 1050 Engla.
Przejęcie płytki już ugadywałem z perinoidem na privie, bo może udałoby mi się też to uruchomić, a do Top Drive mam pewien sentyment i 1050 bez turbo, ale Ty masz wiedzę bardziej fachową ;-)

69

OK, uruchamiaj płytkę, nie będę się wcinał między usta i brzeg pucharu :)

70

Haha, OK :D

71 Ostatnio edytowany przez Jacques (2020-06-15 19:57:00)

W międzyczasie udało mi się znaleźć różne wersje wsadów EPROMu do Turbo 1050 Engla oraz plik .jed GAL-a.

https://www.strotmann.de/~cas/Infothek/1050Turbo/

Wychodzi na to, że odpowiednikiem tej płytki było Turbo 1050 v. II Engla, więc jakby co pewnie ten .jed można by ożenić np. z wsadem Top Drive od Karen?

EDIT:
Z racji podjęcia próby naprawy tej płytki Top Drive, nie będę łapał wielu srok za ogon i dziękuję Lopezowi za chęć pomocy i poszukania US Doublera :)

72

Chciałem tylko poinformować, że pamiętam, że miałem sprawdzić czy mam US doblera, ale z powodów nie zależnych będę mógł to zrobić dopiero w weekend :(

73

A ja Lopez chętnie skorzystam jakby co...

https://systemembedded.eu/ ... https://www.youtube.com/watch?v=GwS7Es1x6mw
""Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym Pancake-u i w nim wychodzi.""
ABBUC Member #319. Preferowana forma kontaktu: email

74

Właśnie przegrzebałem graty i niestety zostały mi tylko epromy M2732A, widocznie musiałem pamięci MCM6810CP komuś oddać :(. Jak ktoś chce eprom to mogę je zaprogramować wsadem US Doublera, ale pamięci trzeba sobie kupić i zlutować.

Przy okazji znalazłem Happy Warpa by Jer, który kiedyś złożyłem, odłożyłem i zapomniałem, że go mam :). Jak go już znalazłem to chcę go wsadzić zamiast US Doublera i mam pytania:

- czy zworki w stacji mają zostać tak jak dla US Doublera (eprom)? czy tak jak w oryginale (rom)?
- czy stację muszę przywrócić do oryginału? znaczy wsadzić oryginalny rom, pamięć oraz w miejsce CPU włożyć HW?

i pytanie poza konkursem, gdzie można dostać pasek do 1050 i jaki ma rozmiar?

Post's attachments

HappyWarpByJer.jpg 148.15 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

75

Rok temu Jurek Dudek pisał że ma wszystkie paski do peryferiów Atari.

Zaczęło się od Atari 65XE+LDW2000, potem Atari 1040STE, Amiga 1200, Atari Portofolio, morze blaszaków, GBA,PS1, 2, 3....

a teraz:Atari STez Ultrasatanem,  Atari 65XE+Ultimate1 + SIDE2+ SIO2SD + 1050+LDW Super 2000