Prawdę mówiąc, nie mam pojęcia. Chyba skończyło się na pomyśle, nie obserwowałem potem.
Lotharek?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Pamięć podstawowa i rozszerzona na pamięciach statycznych
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Prawdę mówiąc, nie mam pojęcia. Chyba skończyło się na pomyśle, nie obserwowałem potem.
Lotharek?
Z pewnością nie to samo bo moduł Hiasa obsługiwał podstawową + 512 czyli wsad do GAL-a funkcyjnie jest inny niż wsad od tOri-ego do XILINX-a. Zapodaj linka do tego co robi tffh.. kupowałem u niego parę rzeczy ale tego modułu nie widziałem.... dla mnie osobiście, nowa zabawka to nowa uciecha i tak jak pisałem już wcześniej miraż SRAM + podtrzymanie + freezer == super tool. Każdemu polecam.
@pancio.net: rozwiązanie Hiass-a nie obsługuje pamięci podstawowej, tylko rozszerzoną 512kB.
To prawda... zbytnio uprościłem mając na myśli, że do dyspozycji mamy 64 podstawowej na DIMM + 512 SRAM. Teraz dopiero zauważyłem, że rozwiązanie tOri-ego steruje i pamięcią rozszerzoną i 128Kb podstawowej.. Czy to oznacza, że DRAm należałoby/można zdezaktywować/wypruć?
@pancio.net Takie było założenie żeby wypruć sterowanie pamięciami dynamicznymi, wstawić dzielnik zegara z 14MHz tak jak to robi FRED a można też spróbować by wyrzucenia cyklu REFresh ANtica tak, aby nie zatrzymywał procesora. zawsze to jakieś ok kilka procent mocy do przodu. Nie próbowałem eksperymentów z [HALT and REFRESH] jednakże dosyć łatwo byłoby to wypróbować w tym układzie. Biorąc poważnie logikę Atari - uniemożliwienie zatrzymania procesora na czas niepotrzebnego już odświeżania pamięci nie powinno wpłynąć na inne elementy systemu co jest do sprawdzenia.
pozdrawiam
Czy to jeszcze będzie koszerne Atari ? :)
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
A czy "halal" też będzie? :)
Wyłączenie /HALT gdy jest wystawiany /REF wcale nie jest takim trywialnym zagadnieniem. Tak jak pisał Simius (kiedyś tam) /HALT pojawia się minimalnie przed /REF a co gorsza, czasami wpadają pojedyncze impulsy /REF, a jeszcze bywa że ANTIC opuszcza grupę 9 impulsów odświeżania. Sporo.
Zastanawiające i warte przemyślenia - jak znaleźć najprostszy sposób identyfikacji cykli odświeżania i wyłączenia ich :)
Na przyszłość.
Pozdrawiam
Nie wystarczy wyciąć HALT. Trzeba jeszcze odpiąć ANTIC od magistrali adresowej, bo przecież wystawia tam licznik odświeżania. Samo odświeżanie łatwo zidentyfikować, bo ma ściśle określone miejsce w cyklu obrazowym. Stąd pochodzi 9 stacjonarnych pionowych prążków na obrazie.
@Simius
Zgadza się - to taki mój skrót myślowy - odpięcie ANTICa to przy tym pestka. Szkoda, że nie da się tego odpiąć w samym ANTICu - to z pewnością podniosłoby jakość obrazu. Załączam zrzuty sygnałów /HALT /REF pod PHI2. Widać regularne grupy oraz dłuższe okresy HALT (nie jestem pewny, ale czy nie jest to obsługa któregoś przerwania albo obsługa DisplayList?) System po prostu wystartował do ekranu BASICa.
Pierwszy pomysł jaki mi wpadł do głowy odnośnie identyfikacji cyklu to złapać pierwszą grupę Refresh, w czasie tej pierwszej grupy zostawić sprzęt w spokoju (nie jest powiedziane, że trzeba od razu odpinać odświeżanie) ale od niej rozpocząć liczenie taktów PHI2
@xxl raczej dobrze rozumiesz z pewnymi zastrzeżeniami - te wykresy są tylko z trybu 0 - innych nie sprawdzałem i nie porównywałem - nie miałem czasu na robienie i analizę zrzutów. Przy okazji może zrobię.
To są raczej jedyne zrzuty tych sygnałów w sieci ;) - szukałem. Na pierwszym obrazie mamy wzorcową grupę /REF, na drugim jest obecny długi /HALT, który także da się rozpoznać.
Generalnie da się to ogarnąć w miarę niedużym układem synchronicznym. Tak uważam w tej chwili. W miarę rozwoju sytuacji może się trafić jakaś "ściana". Tak czy siak podstawą do pracy nad tym modem jest przynajmniej podstawowa pamięć na S-RAM żeby móc odłączyć układy odświeżania (ANTIC albo linia)
pozdrawiam
@xxl
Niekoniecznie wtedy ale to by znacznie ułatwiło sprawę. Ktoś siedzi nad modelem HDL Antica?
Pozdrawiam
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Pamięć podstawowa i rozszerzona na pamięciach statycznych
Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 65 zapytań