1

... czy już 2400 - sam nie wiem; opinie są różne :). A o co biega. Odnalazłem ostatnio taśmę z całością softu to kopiowania itd. w trybie długich bloków, oraz przyspieszonej transmisji (w tym na nieprzerobione magnetofony) - emitowane onegdaj przez RADIOKOMPUTER :) - próbowałem wczoraj przewalić to na format *.cas - lecz niestety żadna wersja WAV2CAS nie potrafi z łejwem zrobić niczego sensownego. A szkoda, bo podejżewam, że może byc to jedyna zachowana kopia tegoż softu. Jakieś pomysły ??

Kontakt: pin@usdk.pl

2

ja tez mam ten soft do kopiowania na kasetach. kasety juz dawno wyslalem do Stryjka. znajduje sie na nich tez troche innego softu z RK, ktory warto by zostal zachowany dla potomnosci.

3

hej!

czy chodzi może o to Turbo 2600 Panów ze Świebodzina?

Seban

4

.. heh - a jak pytałem Stryja jak to ruszyć - to tak w sumie okazało się, że przydała by się nowa wersja wav2cas .... :)

5

Ja też chciałem mieć programiki do Turbo 2600 w formacie .cas i przekonwertowałem je do tego formatu swoimi metodami, bez WAV2CAS. Jak ktoś jest zainteresowany, mogę podesłać. Program zasadniczy, czyli Trans File DB mam też w formacie .xex. Swoją drogą ten system jest w bardzo ciekawy sposób napisany i szkoda, że nie zdobył popularności.

6

Seban - tak :)

więc jeśli macie zestawik - lub jego część:

* kopier DB
* kopy turbo 2600
* trans basic
* trans code
* trans file
* error copy
* casdup
* program komunikacyjny
* program instal
* kargulator :)
* super monit. :)

to poprosze. Tych dwóch ostatnich - nie_koniecznie.

Też mam trochę po tamtych czasach , ale kopiery się nie zachowały. Jeżeli ktoś ma to bardzo, bardzo proszę. Kiedyś namiętnie nagrywałem z "Radiokomputera" a tam wszystko było w systemie turbo 2600 firmy SZOK ze Świebodzina. Dam za to fajne kopiery do systemu turbo 2000F . Pozdrawiam
           RYSIEK_M

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

8

.. a bez tego nie dasz ?? :):):):) hehe

9

casdupa gdziesz mam, na kasecie, chyba w normalu. Jak bardzo mnie zmusisz - może znajdę... ;)

Sikor umarł...

Daaamm!!!

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

11

Czy coś wiadomo w sprawie tych kopierów? Też byłbym chętny.

Pozdrawiam,
Andy

12

Jakby ktoś chciał, to ja kilka mam w formacie .cas i mogę przesłać.
Własnym programikiem konwertowałem! :)

13

Też mam gdzieś na kasetach 2600 :) Ale potrzebny był specjalny interface do tego o ile pamiętam, taka czarna kostka i można było podpiąć zwykły magnetofon. Mój streamer XC12 potrafił czytać maksymalnie 900 baudów.
Ale i tak wolałem 2000F firmy MUEL z ulicy Cząstkowskiej (o ile dobrze pamiętam) :)

14

Ja mam w .casach Trans Code DB, Trans File DB, Kopier Db, Casdup 2600 i Anty Boot Protect. Jeżeli masz pozostałe, to chętnie bym je wziął (np w skompresowanym .wavie) i przerobił na .casy.
Magnetofony Atari rzeczywiście pozwalały standardowo czytać maksymalnie około 900 bodów, ale nie jest to ograniczenie zastosowanej modulacji FSK, ale procedur w ROM-ie, które rozpoznają prędkość odczytu na podstawie nagłówka rekordu. Po prostej przeróbce tych procedur i bez żadnych przeróbek sprzętowej dawało się wyciągnąć więcej.

15

Po prawie 15 latach od postu Pinka mam przyjemność ogłosić, że udało się odzyskać wszystkie programy dla systemu Turbo 2600 ze Świebodzina. :cool:

W załączniku znajdują się dwa katalogi. W pierwszym są nagrania w postaci zapisanej na kasecie, czyli tylko pierwsze dwa narzędzia są z loaderem, reszta jest bez niego. W drugim loader mają już wszystkie programy, gdyż-albowiem-ponieważ zapisałem je w tej postaci pod Kopierem DB. Archiwum zawiera też pliki .hex, gdzie ładnie widać strukturę nagrań. :)

Smacznego. :D

Post's attachments

Turbo 2600.7z 100.03 kb, liczba pobrań: 21 (od 2020-05-09) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

16

Uznanie voy za wytrwałość :)

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

17

Nie dałoby się bez perlowego skryptu Fuji'ego a8cas-util.pl i zmodyfikowanego przez niego emulatora Atari800 (bodajże z częścią kodu od Krótkiego). :)

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

18 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2020-08-24 13:52:23)

Odkopałem w domu kasetę:

--== Zaloguj się aby ujrzeć zdjęcie ==--

Voy chciałbyś może się zająć jej zgraniem, choćby w celu porównania wersji w Twoimi? Ew. ktoś inny? Tylko poważne oferty :-) Kr0tki, Fuji, Seban, Duddie?

U mnie remonty, wszystkie graty w kartonach, a i umięjętności ".cas-owania" słabe.

W paczce z którą (za)nabyłem tę kasetę jest jeszcze kilka innych, nieopisanych. Mogę wysłać wszystkie do zdumpowania. Na jednej o ile dobrze pamiętam były narzędzia do "Iron turbo", chyba..
Płacę za przesyłki, byle to zachować. Jeszcze dziś mogę wrzucić do paczkomatu - namiary proszę przez E-mail.

Post's attachments

IMG_5647_ShU_800x600.jpg 106.12 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

19

Wydaje mi się, że to może być to samo, co udało mi się odzyskać, ale można porównać.

Ślij. :) Trochę późno przeczytałem maila od ciebie. Zaraz podeślę namiary. Nie wiem, kiedy mi się uda to zgrać, bo w kołchozie moim sezon urlopowy i nadgodziny.

20

Nie ma problemu z terminem. Wiem że będą u Ciebie bezpieczne :)