1 Ostatnio edytowany przez supaplex (2020-04-14 20:30:11)

Jedynym schematem magnetofonu XC12 do jakiego udało mi się dotrzeć to schemat Jerzego Soboli.
Ustawienie przełącznika SW1 sugeruje że jest on ustawiony w pozycji odczyt. Według schematu styki 4-5 łączą wejście odczytu z wyjściem zapisu, co powinno powodować wzbudzenie się całego układu. Przesunięcie SW1 w pozycję zapis, poprzez styki 2-3 zwiera wejście zapisy do masy, a styki 5-6 zwierają wejście odczytu do masy.

Z wyrazami szacunku dla ogromu pracy Jerzego Soboli, czy mógłby ktoś to sprawdzić, lub ma inny schemat?

2

Kolega ma świętą rację. W rzeczywistości R6 podłączony jest do pinu 1 przełącznika. Już poprawiłem, sprawdzę pozostałe schematy magnetofonów. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

3

Cześć Jer. Fajnie że jeszcze ktoś zajmuje się takami zabytkami jak XC12.
Czy możesz mi wyjaśnić jak w XC12 działa przewijanie. Z tego co widzę to przełączniki S2 i S3 kluczują tranzystor Q1 który powinien podać zasilanie na silnik, ale zaraz za nim jest przełączniki S1 PLAY, który jest rozwarty i to nie działa. Według schematu przewijanie będzie działać tylko przy włączonym PLAY?
Nic nie rozumiem.

4

Klawisze (oprócz PAUSE) w czasie wciskania przesuwają listwę blokującą, która z kolei zwiera styk S1 (ten na środku mechaniki pod płytką).  Ponieważ przy przewijaniu z reguły nie ma zasilania silnika, bo Motor On jest wyłączony (0), to styki S2 i S3  włączają silnik zwierając Q2, czyli niejako symulując działanie Motor On.

5 Ostatnio edytowany przez supaplex (2020-04-23 16:47:34)

Zrozumiałem to tak że S1 jest włączany nie  tylko przez klawisz PLAY, ale przez wszystkie inne klawisze oprócz pauzy.
Powinienem się tego domyśleć.
Dzięki