Mq - uważam osobiście że świetnie by wyglądało Twoje rozszerzenie dla XE na jednej płytce PCB, koniecznie z dużym logiem Atari :) (błagam, nie komentuj tego).
Idąc tropem pamięci, rozsądnie będzie założyć że winna jest tutaj jakaś zastosowana technologia, która nie występuje we wszystkich tego typu.
Ponieważ wydaje się, że problemy występują tylko podczas odczytu z pamięci, przejrzałem specyfikację różnych 1Mx4 porównując z moimi TI - większość wygląda ubogo jeżeli chodzi o obecność różnego rodzaju "ulepszaczy".
Wypatrzyłem tzw. "3-State Unlatched Output", który może mieć jakiś związek z odczytem...
Ten sam termin pojawia się w bardzo wielu różnych typach pamięci, więc musi wiązać się z pewną zastosowaną technologią. Pojawia się za to w bardzo nielicznych kościach 1Mx4, np: TMS44400, TMS44409 i SMJ44400.
Jest to zupełny strzał i gdybanie - nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie, więc pewnie plotę bzdury, a "nieblokowane wyjście 3-stanowe" to nic niezwykłego.
Rozpisałem się, a chciałem tylko powiedzieć że jeżeli niektóre pamięci mieszają, dobrze by było znaleźć co je łączy :)
ATARI 130XE 1MB Sophia2 / 3x 65XE-ECI 1MB / 65XE / XC12 / CA12 / MEGA COMBO RESET / SIO2SD / SDrive / FujiNet / SM711MP / SM741MP / AMIGA 600