W końcu udało mi się dostać mega ste. Sprzet wygląda jak nowy. Kupiłem jako nietestowany za grosze. Podłączam, i tu takie coś :(
Światełko fdd świeci na stałe (tak ma być?) i ten obraz. Widzieliście coś takiego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Mega STE.... taka sytuacja
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W końcu udało mi się dostać mega ste. Sprzet wygląda jak nowy. Kupiłem jako nietestowany za grosze. Podłączam, i tu takie coś :(
Światełko fdd świeci na stałe (tak ma być?) i ten obraz. Widzieliście coś takiego?
Na początek wymień ram.
Jeżeli masz tam 4 simmy po 1MB albo 256kB, a nie masz drugiego kompletu, to możesz wyjąć dwa z obecnych - z tym że, sloty muszą zostać obsadzone nie jeden obok drugiego, a naprzemiennie - zajęty-wolny-zajęty-wolny.
Trzeba by sprawdzić wszystkie kombinacje po 2 sztuki aby wyeliminować walnięty/e simm/y.
Jeżeli któraś para przejdzie wbudowany test z TOSa, to i tak warto przetestować dokładniej jakimś memtestem.
P.S.
Nie zaszkodzi też przeczyścić styki w SIMMach i ew. sloty przedmuchać sprężonym powietrzem, obejrzeć je po lupą czy styki nie wygięte, nie zwarte, itp.
Dzięki. No to będę się bawił. Mam nadzieje że to tylko ram albo kość romu.
Ok. Teraz w domu siedzę to zabrałem się za rozkręcenie tego MST. Zauważyłem że najniższy slot pamięci ma wyłamany zatrzask. Po wyciągnięciu simma z tego zatrzasku.... jest biały ekran bez logo.
Po przekładaniu simów we wszelkie kombinacje - to samo - biały ekran. (bez simmów, tylko trzy simmy, naprzemiennie simmy 1,0,1....0,1,0,1... tylko jak wszystkie cztery siedzą w slotach to jest ta haszka.
Co teraz można zrobić? Kolowac nowe simmy?
Nie testuj na trzech simmach - muszą być parami, czyli dwa lub cztery.
Weź dowolne dwa i włóż w slot 1 i 3. Potem przełóż w slot 2 i 4
Potem weź kolejne dwa i znów najpierw w slot 1 i3 a potem w 2 i 4
W ten sposób sprawdzisz wszystkie kości we wszystkich slotach i jeśli któraś jedna kość była uwalona, to w ten sposób można ją namierzyć.
A te simmy są jednakowe? I czy na pewno to są 4x256kB albo 4x1MB? 4-Mbajtowe nie zadziałają poprawnie.
Co do przetestowania, to może jeszcze trochę inaczej...
Jeżeli slot z wyłamanym zaczepem to #1, tu próbuj tylko w slotach #2 i 4 w ten sposób, oznacz sobie numerkami simmy żeby ich nie pomylić i:
1. w slot#2 włóż simm#1 i kolejno włączaj maszynę podmieniając w slocie #4 simmy #2, #3 i #4
2. jeżeli żadna z kombinacji simmów #1-2, 1-3, 1-4 nie zadziała, to
3. w slot #2 włóż simm#2 i kolejno włączaj maszynę podmieniając w slocie #4 simmy #3 i #4 (i ew. dla pewności #1)
4. jeżeli żadna z kombinacji simów #2-3, 2-4, (i ew. 2-1) nie zadziała, to:
5. w slot #2 włóż simm#3, a w slot #4 simm #4 (i ew. dla pewności #1 i #2)
6. jeżeli żadna z kombinacji simów #3-4, (3-1, 3-2) nie zadziała, i przy każdej kombinacji nic się nie zmienia, to...
... możesz mieć walnięte 3 lub wszystkie 4 simmy, albo maszynie dolega jednak coś innego. Może dlatego był sprzedany za grosze?
I jeszcze jedno. Światełko fdd świeci na stałe... czy taśma nie jest podłączona odwrotnie?
Przejrzyj jeszcze ustawienia dip-switchy
Podociskaj kości w podstawkach, albo (jeżeli wiesz jak) wyjmij te układy które można z podstawek, przedmuchaj podstawki, przetrzyj nóżki wszystkich układów środkiem typu contact-cleaner, zainstaluj układy z powrotem...
Ew. jeżeli mimo wyłamanego zaczepu, w slot#1 daje się poprawnie zamknąć simma, to możesz w akcie desperacji :) całą procedurę powtórzyć w slotach #1 i 3, ale bardziej prawdopodobne że walnięt
Sprawdziłem z ramem z ste... ta sama sytuacja :(
Płyta raczej musi pojechac do fachowca, bo sam nic nie wymyślę.
A-ten-tego, znaczy masz inne STE ze sprawną pamięcią? I postanowiłeś jakoś celowo o tym nie wspominać? ;-)
Możesz sobie teraz sprawdzić w tym STE czy simmy z MSTE są OK.
Mam ste, ale zasilacz mam wysłany do fachowca we Wrocławiu :)
Simmy były dobre na stówę, jak będę miał psu to przetestuję te z mega.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Mega STE.... taka sytuacja
Wygenerowano w 0.014 sekund, wykonano 57 zapytań