Od niedawna mam stereo. Zrobione prostym sposobem na barana wg opisu Pasia.
Zastanawiałem się czy trzeba przełączać mono/stereo w jakimś celu, bo przy ustawieniu stereo w zasadzie wszystkie gry, dema itd chodzą poprawnie (w sensie gra jeden Pokey, a drugi nie przeszkadza).
Tak więc mam cały czas ustawione stereo, nic nie przełączam i wszystko gra, bawię się tym od tygodnia mniej-więcej, przepuściłem mnóstwo gier i wydawało się, że wszystko jest w porządku.
Aż tu nagle odkryłem, że przy włączonym podwójnym Pokeyu muzyczki w Lasermanii grają tak jak by w instrumentach dwukanałowych (w sensie dwóch kanałów jednego Pokeya - nie mylić ze stereo) zanikał jeden z kanałów, czyli zamiast instrumentu "z powerem" robią się takie gładkie delikatne dźwięki. Dodatkowo w niektórych taktach nie gra np. perkusja. Przy czym jest powtarzalność tych przypadłości - tzn. za każdym razem muzyczki grają identycznie, no ale źle. Jak przełączę na mono (odłączony A4 przez drugą nogę NAND do GND), to wszystko jest normalnie i w porządku. Sprawdziłem na trzech wersjach Lasermanii, na każdej jest tak samo. Dziwne to dla mnie o tyle, że przecież Lasermania gra na jednym Pokeyu, więc w czym przeszkadza drugi?
Natomiast odkryłem coś jeszcze. Pobrałem CMC w wersji 2.2 stąd:
https://atarionline.pl/utils/3.%20Muzyk … nal%5D.atr
Na dyskietce są wersje 2.0 i poprawiona 2.2 (z poprawionym playerem). Jest też na tej dyskietce muzyczka z Lasermanii. I ta muzyczka w wersji 2.0 zachowuje mi się dokładnie tak jak w grze, natomiast jak ją odpalam w wersji 2.2, to jest ok bez względu na przełączenie wajchy mono/stereo.
Wg opisu tutaj:
https://atarionline.pl/utils/3.%20Muzyk … e%20PL.txt
- jest jakiś błąd w oryginalnym playerze CMC, ale nie wiem co ów błąd powinien powodować i czy właśnie takie przypadłości jakie u mnie występują są związane z tym błędem. Coś tam w opisie jest o adresach, z których by wynikało, że coś się odczytuje z drugiego Pokeya zamiast z pierwszego, ale nie wiem czy tam dobrze to rozumuję...
Czy ktoś mógłby ewentualnie się wypowiedzieć w temacie, albo sprawdzić u siebie czy też ma te same objawy przy stereo?
Zależy mi na potwierdzeniu co jest grane, bo stereo mam świeżo zrobione i nie wiem czy coś jest nie tak w moim egzemplarzu Atari, czy zachowanie jest normalne.