51

Pin napisał/a:

A jest oldschoolowo, bo mam szum na częstotliwości piszczącego monitora crt. I tak już do końca moich dni ;)

Też należę do klubu CRT - po odwiedzinach Jarocina w latach 80-tych, ech...

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site

52

tOri - witaj w klubie ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

53

Duddie napisał/a:

Covox (jako wavetable).

Nie bardzo rozumiem... Covox to po prostu przetworniki cyfrowo-analogowe, a instrumenty (sample) siedzą w samych, dobrze znanych modułach (MOD).
Wavetable posiada bank próbek instrumentów w ROM lub RAM karty, używanych później do odtwarzania MIDów, które same sampli nie zawierają, (Gravis, SB AWE, karty rozszerzające o wavetable dla zwykłych kart z syntezą FM np na OPL).

Ten Covox będzie odtwarzać MOD-y, a oprócz tego posiadać wavetable dla MID-ów?

54

Jacques, mylisz trochę pojęcia. Wavetable to jest jakby zbiór próbek. W tym wypadku, tablica będzie zawierać wszystkie możliwe kombinacje dla Covoxa, a że jest 8-bitowy, to nie ma tego za wiele ;)
Chodziło mi o to, że nie będzie drabinki rezystorów, tylko wartości zapisane w pamięci układu. Jest to z całą pewnością prostsze i precyzyjniejsze rozwiązanie.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

55

Osoby, które chcą Pokeymaxa zakupić, proszę o wpłatę 150 zł plus 15 zł kurier lub 12 zł paczkomat na konto:

56 1140 2004 0000 3102 7434 1496
Retronics
Olchy 41/1
05-506 Magdalenka

i podanie adresu, lub, w przypadku paczkomatu: id paczkomatu, e-mail i nr tel. oraz ewentualnie firmware, który ma być wgrany - domyślnie będzie Quad Pokey.

Obowiązkowo na maila: zamowienia(małpa)retronics.eu

W innym wypadku mogę coś przeoczyć.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

56

qbahusak napisał/a:

1. Sikor x1 (wersja przedprodukcyjna jest ok dla mnie, potem pewnie jeszcze sztukę produkcyjną dobiorę), o ile się łapię wink
2. perinoid x1
3. jhusak x1 - w sumie 1, bo się na aol też zapisałem wcześniej.

Ja się wypisuję z listy, bo już zanabyłem.

fb.com/MagiaOsmiuBitow | fb.com/RetroKlinikaSerwis | fb.com/RetroKlinika | soundkiller.bandcamp.com

57 Ostatnio edytowany przez Jacques (2020-03-11 09:35:54)

Duddie napisał/a:

Jacques, mylisz trochę pojęcia. Wavetable to jest jakby zbiór próbek. W tym wypadku, tablica będzie zawierać wszystkie możliwe kombinacje dla Covoxa, a że jest 8-bitowy, to nie ma tego za wiele ;)
Chodziło mi o to, że nie będzie drabinki rezystorów, tylko wartości zapisane w pamięci układu. Jest to z całą pewnością prostsze i precyzyjniejsze rozwiązanie.

Już rozumiem, po prostu z terminem "wavetable" jestem zafiksowany na znaczeniu z kart dźwiękowych PC dla odtwarzania MID-ów w ten sposób, zamiast syntezą FM ;)

58

nie wiem czy jest sens robić quad pokey - gdy poprosiłem o jakieś przykłady dla quad pokeya nie dostałem żadnego - czy to ze star warsów czy z czegokolwiek innego
wydaje się to stratą zasobów
acz - jeśli ktoś ma taką muzykę - np w postaci pliku VGM to można to odtworzyć
co do wavetable to jest to sposób syntezy, to o czym mówi Duddie jest LUT'em wewnętrznym do pokeymaxa który ma na celu dostosowanie charakterystyki przetwornika do spodziewanej charakterystyki covoxa i  nie ma nic wspólnego z wavetable jako takim

przechodze na tumiwisizm

59 Ostatnio edytowany przez Pin (2020-03-11 12:26:28)

Nie ma muzyki, bo jest program na quad ale nie było urządzenia. Chętnie spróbuje coś napisać, zobaczymy co z tego można wycisnąć i wówczas będzie wiadomo jaki to ma sens.

Z innej strony na to patrząc, to czemu by nie wywalić prawdziwego quadro, to by mogło być zajefajne, np. na 5:1

60

ale istnieją w naturze quad pokeye od lat 80 i nadal nie ma muzyki którą można użyć - słabe to

przechodze na tumiwisizm

61

Pierwsze słyszę, a temat interesuje mnie od ponad trzech dekad :)

62

w sensie 3 dekady siedziales pod kamieniem?
https://www.youtube.com/watch?v=iXOTExRQJSE

przechodze na tumiwisizm

63

w pokey mozna laczyc kanaly w 16 bitowe ... ale dwa to za malo... teraz nareszcie bedzie mozna laczyc kanaly i miec rozdzielczosc jak w SID, cos co pokey powinien miec od samego poczatku.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

64 Ostatnio edytowany przez Pin (2020-03-11 13:45:49)

....aaaaa, dochodzimy do konkluzji, że Atari tak chciało? :)

@Candle, arcade aż tak się nie interesuje, chyba czas to zmienić z czego widzę. A mówię o tym, że nie słyszałem by ktoś złożył quad do tej pory, ale w Atari 8 bit.

65

świat się kończy ;)

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

66

Robi się nieźle, będzie effect Leslie ;)

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

67

Nie specjalnie mam coś konstruktywnego do dodania poza tym, że do tego większego układu to trzeba byłoby "se napisać" jakiś mocny tracker, który by to wszystko umiał wykorzystać.

W każdym razie ja chętnie zanabędę ten większy układ jak tylko się pojawi.

68

No jest teoretycznie TMC 2. Jak układ dojdzie to sprawdzę co to może ;)

69

idealny sposób na zarżnięcie procesora ;) później atari będzie chciało 816 ;)

przechodze na tumiwisizm

70

...aaa, zapomniałem że mam gdzieś tam 6502. Tego nie brałem pod uwagę ;)

71

Duddie napisał/a:

XXL mnie wyręczył....
Garść dodatkowych informacji:
1. Cena orientacyjna za Quad Pokey to 150 zł
2. Kupujący może wybrać rodzaj firmware, w tej chwili dostępne są:
   a. Stereo z przełączaniem U1MB
   b. Stereo z auto przełączaniem
   c. Quad (to nie jest kwadro, tylko po dwa Pokeye na kanał) z auto przełączaniem
3. Odtworzone są wszystkie funkcje Pokeya, włącznie z SIO, obsługą klawiatury, paddles. Jest także zaimplementowana krzywa zniekształceń, aby Pokey brzmiał możliwie najwierniej w stosunku do oryginału.
4. Urządzenie jest wielkości układu DIL40, czyli oryginalnego Pokeya. Wersja produkcyjna nie będzie miała wlutowanych goldpinów, choć będą w komplecie. Można będzie dokupić opcjonalne kabelki (RCA, sterujące).
5. Seria początkowa to 10 sztuk, które oczywiście można już zamówić. Jeśli beta-testerzy przetestują i nie zgłoszą uwag, powstanie większa partia, na 99% z nowym, większym (pojemnościowo, ale nie rozmiarami) układem. Zapewne nieco droższa, choć rozważam niewielkie partie tych tańszych z mniejszym układem.
Ewentualna zmiana/aktualizacja firmware możliwa przy pomocy programatora USB Blaster.

W nowym układzie zmieści się więcej funkcji, więc docelowo zostaną tam umieszczone:

$D20x: 1 POKEY
$D21x: 2 POKEY
$D22x: 3 POKEY (TMC2 obsługuje go tutaj)
$D23x: 4 POKEY (TMC2 obsługuje go tutaj)
$D240..$D25F: 1 SID (Evie obsługuje go w $D2C0 i w $D500)
$D260..$D27F: 2 SID
$D280..$D283: COVOX (NEO Tracker ma opcję $D280)
$D284..$D285: 1 PSG (Evie obsługuje go w $D2F0..$D2F1)
$D286..$D287: 2 PSG
$D288..$D29F: rejestry identyfikujące i konfiguracyjne
$D2A0..$D2BF: PAULA - docelowo z DMA i RAM.

Oczywiście powyższe jest tylko sugestią, można zgłaszać uwagi. Nie jest też pewne, że na 100% wszystko się zmieści. Najbliżej zaimplementowania są SIDy i Covox (jako wavetable). To jest jednak pieśń przyszłości, może to trochę potrwać. Kończą mi się moce przerobowe..... I tak wiele osób mi pomaga, bez których nie udało by się tego wszystkiego zrobić (mono, XXL, Seban, Pasiu, Voy i wielu innych, których nie sposób wymienić).

Świetny projekt.
Gratulacje.

Z tego co rozumiem to na razie każdy układ to osobny core.

Czy planowane jest działanie równocześnie różnych układów np. 4x Pokey plus 2x PSG oraz sample z DMA?

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

72

testowalem jednoczesne dzialanie SIDa i POKEYa (ekspermentalny rdzen)... poziomy glosnosci sa takie same, wszystko fajnie sie miksuje wiec sadze ze z reszta ukladow tez tak bedzie

73

i jeszcze cos co umyka uwadze. to jest 100% zamiennik, wszystkie dotychczasowe rozszerzenia wymagaly obecnosci oryginalnego ukladu.

tu pierwszy raz mamy do czynienia z zamiennikiem (ktory przy okazji jako bonus i tylko opcjonalnie - jesli chcemy - daje dodatkowe funkcje).

tak, ze jesli masz uszkodzoneo POKEYa to praktycznie jest juz na to lekarstwo w postaci POKEY MAX.

74

xxl napisał/a:

i jeszcze cos co umyka uwadze. to jest 100% zamiennik, wszystkie dotychczasowe rozszerzenia wymagaly obecnosci oryginalnego ukladu.

tu pierwszy raz mamy do czynienia z zamiennikiem (ktory przy okazji jako bonus i tylko opcjonalnie - jesli chcemy - daje dodatkowe funkcje).

tak, ze jesli masz uszkodzoneo POKEYa to praktycznie jest juz na to lekarstwo w postaci POKEY MAX.

No nie sadze.

W oryginalnym POKEY'u  mozna zapisywac pod wszystkie adresy na stronie $d2 i rejestry sa powtorzone.

A tu ?? Panie Budel jakis.

Z dobrze poinformowanego zrodla wiem ze powstaje super player (byc moze tracker tez) ktory zeby przyspieszyc kod i zmniejszyc objetosc zapisuje w rozne miejsca na stronie $D2. Do tego nie wykorzystuje zadnych nielegali.

Widze tutaj bardzo powazna luke bezpieczenstwa!

Niestety, matematycznie rzecz ujmujac, tylko 1/16 rejestrow pokeya bedzie znajdowac sie tam gdzie mozna sie ich spodziewac wiec uklad jest tylko w 6 1/4 % zgodny z oryginalem.

Szkoda ... a taki fajny mogl byc ... Rzekl bym Pokey XXL.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

75

No to trzeba będzie dorobić przełącznik trybu adresowania...
Standard i Future use / Reserved.
Takie zabezpieczenie przeciw kolejnej wojnie typu XXL vs. U1MB/Candle...

Wiem, że łatwo mi to napisać, bo programista/elektronik ze mnie jak z koziej d..y trąba.