Testowałem, głównie pod kątem czy zawiesza się Basic. Nie udało mi się powtórzyć opisanej sytuacji, mimo, że sprawdzałem podmontowanie pod D: jak również tryb konfiguratora - jest identycznie:
Po użyciu opcji Q wczytuje się MyDOS i ew. można wyjść do Basic-a. Zauważyłem, że po autostarcie Manipulatora i wyjściu do DOS-a naciśnięcie Reset powoduje zimny start - i ponowne załadowanie DOS-a. To samo po wybraniu opcji B w MyDOS - wychodzi do Basic-a, Basic działa, ale z poziomu Basic-a Reset powoduje zimny start (czyli do programowania się nie nadaje). Nie wiem czy to przypadłość MyDOS-a, czy powoduje to inny czynnik. Musiałbym spróbować z innym programem.
Z kolei zmiana rozszerzenia z AR0 na inne (aby wyłączyć autostart) i wczytanie tego pliku, po wyjściu do DOS-a powoduje nieco inny efekt - Reset wraca do DOS-a lub Basic-a, ale przeważnie za pierwszym razem jest kasowany program w Basic-u (dla testu napisałem linijkę), a po kolejnych już nie (coś takiego już kiedyś zaobserwowałem chyba przy Turbo do magnetofonu).
Sprawdzałem też bez dyskietki w D1: (odmontowana po uruchomieniu programu).
Także być może robię coś inaczej niż wcześniej, lub nowa wersja nie zawiesza Basic-a. Jak mi starczy cierpliwości to spróbuję jeszcze ze starszą wersją...