A ja tak jako nieaktywny, ale ciągle jednak zainteresowany tym co się dzieje, zapytam - gdzie jest jakaś jedna, duża paczka ze wszystkimi pracami z compo? Na OFICJALNEJ stronie cisza - w newsach są tylko wiadomości sprzed party, po party już nic, tak jakby prace uczestników nie były już tak istotne.
Ludzie mają teraz szybki internet i pewnie znacznie szybciej ściągnęłoby się wszystko w jednym pliku ZIP z oficjalnego serwera, żeby na spokojnie przejrzeć sobie prace z dysku. Nie mówię tu o Demozoo (gdzie trzeba mocno się naklikać) ani o Pigwie (gdzie transfer jest zupełnie nieprzystający do standardów XXI wieku).
W ogóle chciałbym pogratulować wszystkim uczestnikom oraz przede wszystkim zwycięzcom konkursów - tego zdecydowanie zabrakło na forum. Serdeczne gratuluję więc grupom Altair, Mystic Bytes, Resistance, Dentifrice, tr1x, SMFX, Sedma, Effect, Agenda, Atari Invasion i Tristesse za zdobycie I miejsca w swoich konkurencjach. Gratulacje też dla takich osób, jak: KK, Lancelot, Piesiu, !Cube, Pator, Carrion, Pigu - czyli zwycięzców konkursów indywidualnych.
Miesiące pracy warte są chyba pogratulowania. Jakoś tak obserwowałem ten temat i zastanawia mnie jak się ma rozwijać jakakolwiek scena, jeżeli wszystkie gratulacje i podziękowania są jedynie kierowane w stronę organizatora. Nie umniejszam ogromu pracy, który został włożony przez Greya, ale nie wyobrażam też sobie jak ktokolwiek mógłby być zmotywowany do robienia czegokolwiek, jeżeli jedyne, co się docenia, to organizację party. To tak, jakby oglądać walkę bokserską o mistrzostwo świata. W trzeciej rundzie zawodnik nokautuje przeciwnika, słychać niemrawe oklaski, publiczność nie interesuje się specjalnie tym, co się dzieje na ringu itd. Sędzia wręcza medal zawodnikowi, a ten schodzi po cichu z ringu. Po czym na ring wchodzi organizator gali i wszyscy wiwatują, szaleją, biją brawo, przynoszą kwiaty... Czy tak to powinno wyglądać?
Na party nie byłem, bo już na parties nie jeżdżę, ale wiem, że trzeba poświęcić wiele godzin na zrobienie pracy oraz wiele tygodni na zrobienie dema. Dlatego też pełen szacunek dla zwycięzców! Mam nadzieję, że wielu z Was, aktywnych scenowców, napisze jakieś ciekawe recenzje produkcji i prac w tym temacie, żeby pokazać kolegom scenowcom, że ich ciężka praca została zauważona i doceniona.