1

Sikor napisał/a:
ZuluGula napisał/a:

Nie wiem czy to dużo czy mało za Falcona FPGA.

No, niestety, niekompatybilności jest od cholery... Cały czas robią jakieś poprawki, ale wielu rzeczy niestety nie odpalisz, co według mnie pogrzebało ten sprzęt, choć jest dość ciekawy. @As..., kupujesz do kompletu?
Btw: tam masz Coldfire, nie FPGA ;)

Sikorku,
Pamiętasz jak na sztabie pokazywałem co chcę kupić...
W przeciągu tygodnia kupiłem dwa "noże kuchenne", https://www.japonskienoze.pl/category/n … 5000mcd-67
-obecnie jest seria 5000 mcd 67, moja to 7000 mcd 67, bardzo ciężko kupić taki nowy, mi się udało...
200mm i 130mm , Prawdziwe 7000 mcd, 132 dwie warstwy stali ręcznie kute i twardość na poziomie 66hrc.
Totalny hi end.

p.s.
to takie toms-y 720cr w świecie super noży japońskich...

2 Ostatnio edytowany przez Pawex (2020-02-25 12:20:18)

AS... napisał/a:

...132 dwie warstwy stali ręcznie kute i twardość na poziomie 66hrc.
Totalny hi end.

p.s.
...w świecie super noży japońskich...

Trochę mi to się skojarzyło z panującą dyskusją na temat porównania
japońskiej katany z polską szablą husarską (pomimo tego, że służą one do różnych stylów walki).
Chodzi o miano najlepszej białej broni na świecie.
Kiedyś jeden znawca tematu powiedział mi, że skomplikowana technologia wytwarzania
miecza samurajskiego była spowodowana słabą jakością rud stali/żelaza do jakich Japończycy
mieli dostęp w odległych czasach. Ten problem ponoć nie dotyczył szabli husarskich.

3

RTG napisał/a:
AS... napisał/a:

...132 dwie warstwy stali ręcznie kute i twardość na poziomie 66hrc.
Totalny hi end.

p.s.
...w świecie super noży japońskich...

Trochę mi to się skojarzyło z panującą dyskusją na temat porównania
japońskiej katany z polską szablą husarską (pomimo tego, że służą one do różnych stylów walki).
Chodzi o miano najlepszej białej broni na świecie.
Kiedyś jeden znawca tematu powiedział mi, że skomplikowana technologia wytwarzania
miecza samurajskiego była spowodowana słabą jakością rud stali/żelaza do jakich Japończycy
mieli dostęp w odległych czasach. Ten problem ponoć nie dotyczył szabli husarskich.

Bingo. Japonia gównolitem a nie stalą stała.

4

RTG napisał/a:
AS... napisał/a:

...132 dwie warstwy stali ręcznie kute i twardość na poziomie 66hrc.
Totalny hi end.

p.s.
...w świecie super noży japońskich...

Trochę mi to się skojarzyło z panującą dyskusją na temat porównania
japońskiej katany z polską szablą husarską (pomimo tego, że służą one do różnych stylów walki).
Chodzi o miano najlepszej białej broni na świecie.
Kiedyś jeden znawca tematu powiedział mi, że skomplikowana technologia wytwarzania
miecza samurajskiego była spowodowana słabą jakością rud stali/żelaza do jakich Japończycy
mieli dostęp w odległych czasach. Ten problem ponoć nie dotyczył szabli husarskich.

Nie wiem nie znam się aż tak na tym, Japonia w tej chwili jest hi end-em w nożach kuchennych i nie tylko.
Czy ich stał była z gówna, moje noże są robione podobną techniką co miecze samurajskie.
Ile tam warst stali, okrutna twardość po to aby taki nożyk był ostry jak brzytwa nawet przez 6 miesięcy (jego ostrzenie, to dramat, ale jest piękno ostrości który ostrzy na kamieniach wodnych).

Z mojej serii nie mam tylko tego:
https://www.ebay.pl/itm/Rare-Miyabi-700 … 4129884533
(7000 mcd były 3 różne noże tak drogie i tak zayebiste jak toms 720).

prawdziwe 7000 mcd miyabi (na ebay.de obecnie są podróbki w sprzedaży :) ..
Pomijam cenę bo nie są to tanie zabawki ...

A miałem kupić sobie po prostu dobry nóż i jak zawsze poszedłem w hi end.

p.s.
sorry za off top, ale taki nóż to taki toms 720, tego nie da się kupić trzeba polować i polować i jeszcze chcą sprzedać podróbę..

5

AS... napisał/a:

ale taki nóż to taki toms 720, tego nie da się kupić trzeba polować i polować i

...schować w szafie? :D

Sikor umarł...

6

Wisza sobie w kuchni na dębowym stojaku magnetycznym...
Nie schowane .

7

Ja tylko nawiązałem do Tomsa ;D Przekomarzam się troszkę...

Sikor umarł...

8

.. TOMSEM chleba nie przekroi... ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

9

Za to lepiej dociśnie pischingera :)

10

W związku z tym, że posty o Amidze są be, a o nożach najwyraźniej są cacy, chciałbym zacytować klasyka:

uicr0Bee napisał/a:

Jest dla takich przeznaczony wątek: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=11990

11 Ostatnio edytowany przez Pawex (2020-02-27 11:34:35)

VLX napisał/a:

W związku z tym, że posty o Amidze są be, a o nożach najwyraźniej są cacy..

ok, w takim razie prośba do admina, żeby wyciął mojego posta na temat noży nr. 5,411 (i tego też)
...żeby nie było, że zaśmiecam wątek.

12

AS... napisał/a:
RTG napisał/a:

Trochę mi to się skojarzyło z panującą dyskusją na temat porównania
japońskiej katany z polską szablą husarską (pomimo tego, że służą one do różnych stylów walki).
Chodzi o miano najlepszej białej broni na świecie.
Kiedyś jeden znawca tematu powiedział mi, że skomplikowana technologia wytwarzania
miecza samurajskiego była spowodowana słabą jakością rud stali/żelaza do jakich Japończycy
mieli dostęp w odległych czasach. Ten problem ponoć nie dotyczył szabli husarskich.

Nie wiem nie znam się aż tak na tym, Japonia w tej chwili jest hi end-em w nożach kuchennych i nie tylko.
Czy ich stał była z gówna, moje noże są robione podobną techniką co miecze samurajskie.
Ile tam warst stali, okrutna twardość po to aby taki nożyk był ostry jak brzytwa nawet przez 6 miesięcy (jego ostrzenie, to dramat, ale jest piękno ostrości który ostrzy na kamieniach wodnych).

Z mojej serii nie mam tylko tego:
https://www.ebay.pl/itm/Rare-Miyabi-700 … 4129884533
(7000 mcd były 3 różne noże tak drogie i tak zayebiste jak toms 720).

prawdziwe 7000 mcd miyabi (na ebay.de obecnie są podróbki w sprzedaży :) ..
Pomijam cenę bo nie są to tanie zabawki ...

A miałem kupić sobie po prostu dobry nóż i jak zawsze poszedłem w hi end.

p.s.
sorry za off top, ale taki nóż to taki toms 720, tego nie da się kupić trzeba polować i polować i jeszcze chcą sprzedać podróbę..

To nie hi-end tylko obiekt kolekcjonerski. Hi-endowe stopy to w przemyśle. Ot dobrze trzyma KT i łatwo nie ulegnie rudej przez to przechromowanie http://www.zknives.com/knives/steels/zdp-189.shtml

13

As, ale ty sobie ledwo z mikrofalą i pizza radzisz...

przechodze na tumiwisizm

14 Ostatnio edytowany przez AS... (2020-02-27 22:01:34)

Candlasty,
Nie ma to jak fajny nóż, przecież nie kupię takiego co jest dostępny i kosztuje od tak 2tyś pln, to za łatwe.
Takie retro noże hi end to jest to :) Killer którego już nikt nie robi by był za drogi.
p.s.
nigdy nie miałem mikrofali :)

atarixegs napisał/a:
AS... napisał/a:

Nie wiem nie znam się aż tak na tym, Japonia w tej chwili jest hi end-em w nożach kuchennych i nie tylko.
Czy ich stał była z gówna, moje noże są robione podobną techniką co miecze samurajskie.
Ile tam warst stali, okrutna twardość po to aby taki nożyk był ostry jak brzytwa nawet przez 6 miesięcy (jego ostrzenie, to dramat, ale jest piękno ostrości który ostrzy na kamieniach wodnych).

Z mojej serii nie mam tylko tego:
https://www.ebay.pl/itm/Rare-Miyabi-700 … 4129884533
(7000 mcd były 3 różne noże tak drogie i tak zayebiste jak toms 720).

prawdziwe 7000 mcd miyabi (na ebay.de obecnie są podróbki w sprzedaży :) ..
Pomijam cenę bo nie są to tanie zabawki ...

A miałem kupić sobie po prostu dobry nóż i jak zawsze poszedłem w hi end.

p.s.
sorry za off top, ale taki nóż to taki toms 720, tego nie da się kupić trzeba polować i polować i jeszcze chcą sprzedać podróbę..

To nie hi-end tylko obiekt kolekcjonerski. Hi-endowe stopy to w przemyśle. Ot dobrze trzyma KT i łatwo nie ulegnie rudej przez to przechromowanie http://www.zknives.com/knives/steels/zdp-189.shtml

Zobacz z czego jest zrobione 7000mcd :P To że kolekcjonerski to wiadomo, a hi end, też :) Nikt nie ma dziś noża z takiego stopu, 132warstwach zahartowanych do astronomicznego 66hrc.

Odpowiedzią na to było yaxxel super go coś tam 192 warsty stali, ale i tak zahartowany tylko do 63hrc.

Robi się ruch w wątku.

Dobra pogadamy o pralkach czy systemach do prasowania :P
p.s. LauraStar to jest to :P

15 Ostatnio edytowany przez atarixegs (2020-02-28 06:57:22)

Z MC66 czyli ZDP-189, do której składu linka podałem, która jest hi-endem tylko dla posiadaczy garnków Zepter (sprawdzją HRC na rondlu) i kompletów wełnianych kołder (polerują KT na wełence golonej jak na prezentacji ww). 

Poza tym weź idź z tymi biedakuchenniakami do otwierania sushi z biedry. Podostrzona rurka z A2 od Krzysia jest więcej warta https://www.ebay.pl/itm/Chris-Reeve-Jer … SwKWhdzEzk :D

16

Morfologia moralna:
-http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=5251&page=3#Comment_124285

Miały być pralki, jest "Bóg" ..

17 Ostatnio edytowany przez AS... (2020-03-03 00:30:39)

A tak ten tego, nie wiem czy ktoś się bawi w takie "nosze"
Yaxell go 161 damascus , oraz yaxell 193 (damascus!) ypsilon, pierwszy to Toms 720, 2gi to Toms 720cr
(kupić Toms-a 720 pomijam cenę to wyzwanie i lata)...

Coś im się tam poyebało,
Jak by ktoś się chciał ścigać z Tomsem 720 vs XF551 (atari zayebiste),

!czytać noże vs stacje!

Jebniesz ultra speed spod q-meg-a.

Toms przywalę buforowaniem ścieżek i dema z epoki uwuziąne do loadera (overmirnd totaldase, itd.)
fruną...

Jak to jest w nożasz, klasa twardości.

Freind, Atariexgs, jakieś tam gary, jak mam i tak inne.

Yaxeelki mają max. 63 hrc, miyabi ultra uzbrojone po 66hrc, to jest wyczyn na niedziwne noże.

Diament ma 69hrc, miyabi 7000mcd 66hrc, na razie nic sobie nie obciąłem, 3ci nóż już leci do mnie, tak jak tomsy używam i to jest, odpowiednia deska do krojenia, blok do ich "przetrzymywania" oraz samo "pięknojstrośći" to taki LOtharke od nosy naprawi itd..

18

https://www.ikea.com/pl/pl/p/briljera-n … -80257572/

wg. piękna ostrości, trzeba spróbować :)
W innych "broda" to jakiś dramat.