1

Witam forumowiczów,
czy ktoś z Was ma doświadczenie w temacie zapisywania stanów gier na SIO2SD / SIO2Arduino poprzez funkcję freezer w QMEG?
Potrzebuję osoby, która ma doświadczenie w tej kwestii i dosłownie krok po kroku wytłumaczy mi łopatologicznie jak to zrobić.
W internecie co prawda są instrukcje do QMEG, ale są tak niezrozumiale dla mnie napisane, że nic z tego nie rozumiem...
Trzeba ponoć jakoś konfigurować ramdyski, ale w którym momencie (przed wczytaniem gry czy po) oraz w jaki sposób co i jak skonfigurować to już nie napisali.
Poza tym nigdzie nie znalazłem informacji czy w ogóle można zapisywać te stany na w/w urządzeniach.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. :)

2

dobrze że zadałeś to pytanie bo może z tydzień temu zastanawiałem się jak to rozwiązanie pod qmegiem funkcjonuje.

@Voy - ?? :)

Kontakt: pin@usdk.pl

3

instrukcja Q-MEG  http://madteam.atari8.info/index.php?syzygy=q404ins

1. Przygotuj na Sio2SD pusty ATR (może być sformatowany w Medium) pod napęd D2
2. Wczytaj gierkę z D1
3. Zapis stanu gry do ext-ram Control + Help   oraz  Control + S
4. Odtworzenie ww z  ext-ram  Control + Help   oraz  Control + L
5. Zapis z ext-ram na D2    Control + Help  wybierz napęd 2   oraz Shift + W
6. Odczyt z D2 do ext-ram   Control + Help  wybierz napęd 2   oraz Shift + R

4

Dzięki pajero, potestuję dziś wieczorem. :)

5

Niestety nie jest tak różowo, znaczy zapisuje się i wyczytuje spoko, ale sporo gier się sypie, a to nie ma części grafiki, a to dźwięku etc. to taki uroki softwarowego freezera niestety

6

a to nie jest tak ze przed zaladowaniem freeza najpierw trzeba odpalic gre a dopiero pozniej wczytac freeze?

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

7

tak jest lepiej

no i ogromna część gier wyłącza OS i kaput

8

Inne pytanie. Qmeg zrzuca na przykładowe w/w D2: dane do pliku, czy sektorami na urządzenie?

9

To zrzut pamięci sektor za sektorem. Jeden ATR to jeden zrzut i nic więcej

10

hmmm.. czyli taki zrzut da się wykonać na podmontowany pod Dn: ATR na IdePlus. Może się tym dziś pobawię ;)

11

=> pajero:

1. Piszesz"5. Zapis z ext-ram na D2    Control + Help  wybierz napęd 2   oraz Shift + W ".
W jaki sposób wybierać ten napęd D2? Bo jak nacisnę klawisz 2 na klawiaturze, a potem Shift+W to kompletnie nic się nie dzieje...
2. Czy jeśli później chcę wgrać zapisany stan gry, to muszę tę grę najpierw uruchomić i potem wgrać zapisany stan, czy po prostu od razu odpalić wirtualną dyskietkę, na której zapisałem wcześniej ten stan?

12 Ostatnio edytowany przez lopez (2020-02-22 12:22:54)

1) start chyba jeszcze trzeba nacisnąć ;) najpierw dyskietka się sformatuje później zapisze zrzut gry.
2) najpierw musisz wgrać grę, albo przynajmniej zacząć ja wgrywać i wejść do qmega ctrl+help

ps. w załączniku skróty klawiszy Qmega, którą otrzymałem od Mq (za co jeszcze raz dzięki), mam nadzieję, że się nie obrazie za to że to umieszczam.

Post's attachments

qmeg404manual.txt 3.13 kb, liczba pobrań: 12 (od 2020-02-22) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

13 Ostatnio edytowany przez Mq (2020-02-22 19:00:04)

@lopez: a jak testowałeś tego freezera i Ci się niektóre gry wywalały po wczytaniu z zapisanego stanu, to może faktycznie kwestia tego wczytania danej gry najpierw normalnie. Chodzi o to, że tak jak gdzieś tam wcześniej w innym wątku koledzy pisali, że ten freezer nie zapisuje stanu niektórych rejestrów. Wtedy może wczytanie najpierw normalnie danej gry poustawia właściwie niektóre rejestry i odczyt zapisanego freeza będzie śmigał poprawnie? Testowałeś tak dla tych gier, które wcześniej pisałeś że były walnięte po odczycie?

Edit: ten plik ze skrótami klawiszowymi to lopez faktycznie dostał ode mnie, ale nie ja jestem autorem, znalazłem to gdzieś w necie na jakiejś stronie, tylko zapisałem sobie do pliku tekstowego:-)

14

Tak, nic to nie zmieniało, ale ja testowałem tylko robbo i freda, z tym, że w robbo wystarczyło stracić życie i wszystko wraca do normy, ale fred traci dźwięk.

15

Ok,
ale w jaki sposób wybrać napęd nr 2?
Przez naciśnięcie klawisza 2?
Jeśli tak, to po naciśnięciu klawisza 2 jest krótki beep, jeśli potem nacisnę START, to kompletnie nic się nie dzieje, nic się nie formatuje...

16

Najpierw 2, później SHIFT+W

17

=>lopez:
to nie działa, nic się nie dzieje po naciśnięciu SHIFT+W... :(

18

Już chyba wiem, w czym problem:
QMEG nie widzi dyskietki, którą umieściłem w napędzie D2.
Ale czemu?
Może jest z złym formacie?
Jakim programem można stworzyć opusty ATR?
Ja używam AtrUtil...

19

Jeszcze trochę poczytałem i wychodzi na to, że chyba tylko z poziomu menu systemu QMEG możemy zafreezowany program nagrać na dysk ( Shift + W), nie można tego zrobić z poziomu gry.
No to jak w takim razie wyjść z uruchomionej gry i wejść do systemu QMEG bez wyłączania komputera (i tym samym utraty danych)?

20

Select+Reset

21

Ok,
udało się coś nagrać.
Potem wczytuję ten zapis znowu z poziomu menu QMEG, tak?
SHIFT+R.
I czym to znowu mam zatwierdzić, żeby się uruchomiło?

22

Pewnie Start

23

Niestety nie... :(

24

Po naciśnięciu SHIFT+R (i zatwierdzeniu przez START) coś się wczytuje.
Po czym wraca z powrotem do menu QMEG.
Naciśnięcie w tym momencie START nic nie daje.
Jak zatem uruchomić te wczytane dane?

25

Może musisz wczytać Shift+R co spowoduje odczyt z dyskietki i wrzucenie zawartości do ramdysku. Następnie może musisz przejść do freezera i stamtąd odczytać do pamięci. Tak bym próbował, ale to tak tylko sobie z głowy kombinuję, nie wiem czy tak jest.