Paski nie biorą się z powodu źle zaprojektowanego toru video, tylko z powodu źle zaprojektowanego toru zasilania (spadki napięcia w różnych miejscach płyty mogą dochodzić do 0,6 V) oraz ogólnie rozmieszczenia układów na płycie. Znaczną redukcję pasków przynosi odciążenie magistral sygnałowych i zasilania, przez wymianę oryginalnych ROMów na pamięci CMOS EPROM (27C256) lub Flash, oraz (a może przede wszystkim) procesora na wersję CMOS (MC68HC000 - jest dostępny również w obudowie DIL, nie potrzeba przejściówek). Najgorszy obraz w STf(m) dają płyty z CPU po prawej strony, nad wycięciem na porty myszy/joysticka i RAMem na dole (typ C070523). Czyli układ podobny jak w krótkim ST. Krótkich ST za dużo nie widziałem, a te które widziałem też miały te paski (na 12" monitorze Atari trudne do zauważenia, chyba że ktoś gapi się w pusty pulpit).
Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.