Próbnej płatnej nie chcę :) Przed dopisaniem się do zamówienia chciałem być pewnym że będą OK, ale skoro mówisz że ryzyka nie ma to spoko.
--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Rezonatory kwarcowe PAL - pytanie do znawców tematu
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Próbnej płatnej nie chcę :) Przed dopisaniem się do zamówienia chciałem być pewnym że będą OK, ale skoro mówisz że ryzyka nie ma to spoko.
Podam jeszcze parametry, jakby ktoś się chciał wypowiedzieć w temacie:
3,546894 MHz
HC49/U
drgania podstawowe
kalibracja : +/-10 ppm z CL=30 pF (można wybrać inną wartość lub rezonans szeregowy - do decyzji klienta)
stabilność temperaturowa : +/-20 ppm / -10 do +60 st C (inne wartości możliwe ale wpłynie to na cenę)
R1 < 100 ohm
14,187575 MHz
HC49/U
drgania podstawowe
kalibracja : +/-10 ppm z CL=30 pF (można wybrać inną wartość lub rezonans szeregowy - do decyzji klienta)
stabilność temperaturowa : +/-10 ppm / -10 do +60 st C (inne wartości możliwe ale wpłynie to na cenę)
R1 < 20 ohm
Myślę, że powinny być to kwarce pracujące w rezonansie szeregowym. Wtedy nawet na zwykłym 74HCU04 robi się stabilny generator zegara. Te dane, które podałeś są wystarczające dla Atari. Nie musi być jakoś zajestabilnie i perfecto częstotliwościowo :)
[edit]
Podział częstotliwości może nieco zmniejszyć szumy fazowe, ale na stabilność temperaturowa ani długookresowa wpływu nie ma.
Wracając do clue wątku: chętni by byli czy stanowczo za drogo?
To przedsięwzięcie może być chybione - przynajmniej na razie - dopóki są dostępne kwarce "fredkowe" i dzielniki przez 4. Ja kiedyś tam się poddałem :)
No właśnie w sumie jest drogo, dlatego robię rozeznanie. Ale jak widzę chyba lepiej odpuścić sobie.
A tutaj są do kupienia niedrogo 3.5468M:
http://www.bgmicro.com/CRY35468.aspx
Nominalnie -26.5ppm w stosunku do oryginału, czyli do przyjęcia.
Sikor, ja bym odpuścił, bo robienie tego na zapas mija się z celem. Skoro dziś można wyprodukować za tyle, to kiedyś też będzie można tak samo wyprodukować. A póki co da się kupić o wiele taniej, więc nie ma sensu topić kasy.
A zamawiał ktoś te kwarce ze Sławmira? Bo mi się wydaje, że ostatnio zamówiłem i na obrazku były THT a przyszły SMD. Już nie chciało mi się tego sprawdzać i wyjaśniać.
@Simius: i w dobrej cenie, jak widzę. Trzeba będzie kilka zamówić w takim razie. Dziękuję.
@x_angel: zobaczę co mi przyjdzie, zamówiłem 10. Powinienem mieć pod koniec przyszłego tygodnia.
Ja kupowałem te kwarce w slawmirze jakieś 2 lata temu i przyszły takie jak powinny. Naprawiłem nimi dwie płyty 130XE.
Dobra, zamówiłem 25 ze stanów - wysyłka 26,01 dolarów. Jeśli ktoś jest zainteresowany - 20 do odsprzedania będzie po kosztach (26,01/25=1,04 plus 0,41, czyli 1,45USD/sztukę, chyba, że cło wpadnie). Jakby co - proszę się dopisywać, wychodzi troszkę taniej niż z Omigu, ale nie muszę "wagonu" zamawiać. I tak, to jest po kosztach zakupu.
A zamawiał ktoś te kwarce ze Słąwmira?
Właśnie zamówiłem. Mają i SMD, i THT. Jak odbiorę, to się zobaczy.
Edit:
@Sikor - wezmę 2 szt.
tOri: 3 sztuki
Zamawiając kwarc 28,375152 MHz i o stabilności +/-10ppm a potem podzieliwszy przez 8 na przerzutnikach 74F74 byłoby w zasadzie bez większego pływania. Możliwe ze +/- 2ppm.
Nie pisz takich rzeczy (najlepiej wyedytuj to), ppm (points per million) to takie procenty, tylko nie "centy", a "mikry" procent = "na sto" promil = "na tysiąc", ppm = "na milion". ppm pokazuje jak bardzo od nominalnej częstotliwości może odjechać częstotliwość rzeczywista abs((Fnom-Frzecz)/Fnom), czyli 10 ppm przed podziałem = 10 ppm po podziale. Zmniejsza się odpowiednio i częstotliwość, i błąd, więc ppm jest TEN SAM.
1. tOri: 3 szt
2. sun: 2 szt
3. pancio.net: 2 szt
@qbahusak
No dobra wyedytowałem poprzez skasowanie :) Masz rację.
Na elektrodzie chyba by mnie zabili.
4. DaruG: 4 szt
5. MGor: 3 szt.
5. MGor: 3 szt.
6. Mq: 2 szt
Ale mówimy o tych 3,546894 MHz, tak? Bo czternastek nie potrzebuję jak by co.
Też myślę, że chodzi o 3,546894MHz bo i ja fredkowe posiadam
Tak. Te bez końcówki co linka dał simius.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Rezonatory kwarcowe PAL - pytanie do znawców tematu
Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 49 zapytań