Jedną sprawą jest Basic, drugą turbo, ale ponieważ przy turbo jest komunikat o Option, a turbo uruchamia się co drugi reset, to jest to mylące i wiele osób to dezorientuje. Jest to cecha urządzenia. Jeżeli masz możliwość odczytania wewnętrznej pamięci SIO2SD to możesz odnaleźć gdzie to się zapisuje (status czy pojawi się zapytanie o turbo czy nie). Być może jest to nieudokumentowane, ale przypuszczam, że łatwo można to znaleźć. Potestuję i sprawdzę "7bit turbo speed".
Edit:
Uruchomiłem.
Tak jak przypuszczałem Turbo się przełącza. To znaczy jak włączamy Manipulator z Turbo to po naciśnięciu B nie ma Turbo (wraz z B trzeba trzymać Option dla uruchamianego programu), a jak uruchomimy Manipulator bez Turbo to po naciśnięciu B jest Turbo :) (przy Manipulatorze w wersji xex Option [Basic] nie ma znaczenia, atr-a jeszcze nie testowałem).
Ten komunikat "wbudowany" w firmware SIO2SD jak pisałem jest nieco mylący:
"SIO2SD TURBO [OPTION+] START OR SELECT"
czyli trzeba trzymając OPTION (jak potrzeba wyłączyć Basic) nacisnąć START lub SELECT aby włączyć Turbo, ale można też trzymając OPTION wcisnąć RESET - wtedy jest BEZ TURBO.
Więc brakuje opisu: "SIO2SD NORMAL SPEED [OPTION+] RESET".
Myląca jest też szczególnie sytuacja gdy już coś wczytamy Z TURBO i naciśniemy RESET który spowoduje RESTART (zimny start), wtedy nie pojawi się ten komunikat, czyli nie możemy włączyć Turbo, ale nie mamy też przypomnienia o ewentualnej konieczności przytrzymania OPTION. Tak się dzieje co drugi reset.
(Zauważyłem też, że w SIO2SD dzieje się tak tylko wtedy gdy podmontowany jest plik (D1:) do uruchomienia. Gdy nie ma dyskietki nigdy nie ma pytania o Turbo.)
Czyli jeżeli włączając manipulator naciśniemy START lub SELECT (Turbo) to program wczyta się szybciej (działa chyba z taką samą prędkością?), ale po wybraniu B nie pojawi się "menu" turbo, a podmontowany program (atr) uruchomi się z BASIC-iem.
Czyli Manipulator na swoje potrzeby chyba włącza Turbo, ale nie przełącza pojawienia się menu Turbo dla użytkownika, nie ma też opcji ustawienia Turbo (i Basic-a) przed wybraniem opcji B.
Także przy B powinien być opis typu "[OPTION+] B". Lub powinno być wymuszone pojawienie się menu Turbo - czyli przełączony znacznik który przełącza SIO2SD.
Edit2: Tylko gdy jest włączone Turbo w SIO2SD, w przeciwnym razie "[OPTION+] B".
Prawdopodobnie znacznik wyświetlenia menu Turbo jest zapisywany w pamięci RAM SIO2SD - odłączałem SIO2SD w czasie działania Atari i po ponownym podłączeniu zawsze pojawia się menu Turbo.
Co do samego Manipulatora to jest dość niewygodny - mam nadzieję to się jeszcze zmieni :) Pierwsze co bym zmienił to wyświetlanie bieżącego ustawienia przy wprowadzanych zmianach.
Mogłoby to wyglądać np tak, że domyślne ustawienie (bieżące) byłoby wyświetlane w nawiasie kwadratowym np.: "[$6]" a nazwa pliku w osobnej linii też z "[]" lub bez (dla zaoszczędzenia miejsca).
Po naciśnięciu RETURN bez wpisywania nowej wartości zaakceptowanie dotychczasowego ustawienia bez zmian.
Brak możliwości wyjścia z trybu wpisywania opcji lub nazwy pliku - program szuka nazwy pliku składającej się ze znaków 0 ("serduszek").