Odkopię temat - bo właśnie mam na biurku komputer, który zachowuje się dokładnie tak samo jak opisał @goolash. Użyłem różnych nośników SDX - Side2, Side3, SDC Cart (taki stand-alone) - na wszystkich było to samo. Pamięć przetestowana, wszystko działa poprawnie.
ALE...
- Działa z AVG. Znaczy, podpinam AVG i ładuję obraz SDX jako cart. I jest OK.
- Biorę Side2/3, wkładam w komputer i uruchamiam - jest źle. Wciskam przycisk na carcie - ten, który może służyć do zmiany obrazów pod U1MB - a potem Reset na kompie - komputer się rebootuje i SDX tym razem wstaje już poprawnie.
Nie chcę w nim grzebać bo trochę się boję - to stara płyta rozszerzona przez Zaxona 12 lat temu czy jakoś tak, z rozszerzeniem 256KB na SIMM i VBXE 1.2. Obstawiam, że jakby wymienić 74LS08 na 74F08 to problem by zniknął.
[Edit]
Nie wytrzymałem i wymieniłem kość - nie pomogło. Także pytanie jest teraz takie: dlaczego rozszerzenie tego typu żre się z SDX w taki dziwny sposób?
Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.