1

Witajcie

szukam producenta wtyków dla SIO2PC bo już się kończą
czy któryś z Kolegów wie gdzie mogę znaleźć takiego specjalistę ?

dziękuję za informacje

2

Z tego co mi wiadomo to niestety nie ma gdzie kupic wtyczek :/
Jedyne co pozostaje to kanibalizacja starych kabli i magnetów.. to jednak ma  krótkie nogi

3

Na Allegro jeden człowiek sprzedawał takie wtyki i nie były to okazy oryginalne ale całkiem udane. Przypuszczam jakąś polską manufakturę położoną gdzieś na wschodzie Polski ;)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

4

Hmmm, może brutalnym, ale jednak najlepszym jak mi się wydaje pomysłem jest wsadzenie SIO2PC do Atari i umieszczenie z tyłu obudowy gniazda standardowego DB9 - jak w PC...

pomidor

5

No, tak; ale W Kraku moszna kupić fabryczne gniazda SIO... po bodajże 2.50;- :twisted: ..niby to nie wtyki, no ale....

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Nie 2.50 tylko 4... a gniazda to nie wtyki

7

Zawsze można wtyk wyciosać z plastiku (albo z drewna, hehe!) :D

np. mój wtyk do TURBO 2000 był właśnie wycięty z plastiku a za tył robiła uszktałtowana we "wtyczkę" modelina - w sumie partyzantka nieco...

Albo zrobić odlew wtyczki i zrzucić się na wtryskarkę :)

I Ty zostaniesz big endianem...

8

Poki co najlatwiejszym sposobem jest skup magnetofonow (srednio po 10zl na Allegro, na rynkach taniej), czyli prawie w cenie wtyczki. Tylko ze dla mnie to jest takie dzialanie jak rozbieranie na cegly zabytkowych kosciolow  :evil:
Sam dopuscilem sie tego raz i zaluje. Teraz robie SIO2PC tylko wewnatrz komputera.

9

witajcie

dziękuję za informacje
żeby wyprodukować taki wtyk nie ma kłopotu :)
są firmy, które są w stanie produkować takie wtyki - ale jest inny problem
ilość musiałaby być 500.000 szt. rocznie
zrobienie wzorca wtyku kosztuje ok. 30 000 pln !!!!!

po prostu szukam dalej
pewnie jacyś rzemieślnicy mi pomogą

czasy kiedy zajmowałem się Junakiem (20 lat temu) były kłopoty
z duperelami - teraz nie ma żadnych kłopotów
trzeba tylko znaleźć kogoś kto pomoże :)

SIO też trzeba znaleźć żeby były zrobione porządnie :)

10

Ja popieram Electrona - wstaw do Atari gniazdo DB9 z wyprowadzeniami SIO albo jeszcze lepiej wstaw SIO2PC do wnętrza Atari, do połączenia z PC wystarczy Ci kabel do RS232. IMHO szkoda okaleczać magnetofony zabierając im wtyczkę od SIO.

11

Hmm, trza by sprawdzić w TOMSach... Tam były polskie przelotki - może po wewnętrznej stronie wtyczki jest nazwa producenta...?

Sikor umarł...

12

Sikor, przypomnij mi jak bedziesz mnie widzial o tych wtykach, bo znam zrodelko!!!!

http://www.5oft.pl/

13

zasobne to zrodelko? Moze maja cos hurtem? :)

14

W ostastecznosci mozna poszukac jakiegos zespołu szkół zawodowych (oni bardzo często mieli wtryskarki - na pewno partie 1000 wtyczek wykonają dużo taniej niż jakiś rzemieślnik

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

15

witajcie

mój kolega dowiedział się, że w Chinach :o) można zamówić SIO - owe wtyki
ciekawe co z tego będzie :o)

właśnie dzisiaj otrzymałem TeTetke :o)
niestety bez monitora
czy ma może ktoś jakiś schemat od TeTetki ?

16

Podlacz sobie monitor VGA... Sorki za brak polskich literek - chwilowo mam winde padnieta...

Sikor umarł...

17

niestety nie mogę podłączyć VGA
w tym miejscu gdzie wkładasię kartę VGA włożone są tylko RS - y :(

18

no to wyczaić gdzieś monita SM124 - choćby na allegro, pojawiają się w całkiem niezłych cenach - albo może ktoś z forum ma akurat na zbyciu...

A co do podłączania się do DB-9 to jest też coś o tym tutaj: http://www.megacom.net/~q-funk/TT030/monitor.htm

19

niestety nie mogę podłączyć VGA
w tym miejscu gdzie wkładasię kartę VGA włożone są tylko RS - y :(

RS-y są powyżej gniazda monitorowego w TT-ce (tam, gdzie wkłada się karty VME). Do gniazda monitorowego TT-ki możesz podłączyć zwykły monitor VGA (wszystkie tryby standardowe z wyjątkiem TT High). Ja tak mam w tej chwili.

Sikor umarł...

20

A ja, nie chcąc już rozpoczynać nowego tematu, chciałbym zapytać też o wtyczki, ale te do zasilatorów (DIN-7 bodajże, nie wiem, czy to miało jakąś literkę jeszcze)...

Gdzie coś takiego można dostać i czy ewentualnie jakbym w ostateczności spróbował wpiąć się za pomocą DIN-5, to czy sprzęt by zagadał?

21

Miker: na sztabie krakowskim przeciez widziales chyba moj zasilacz 'power without the price' zrobiony z grzybowego AT sluzacy do zasilania 2 atarek za jednym zamachem?

U mnie wtyczki sa bez problemu do dostania.

22

masz rację
tyle, że ja nie mam schematu gniazda monitora TT - y  :o(

szukam, szukam i znajść nie mogę

a z tego co się dowidziałem to w VME można wkładać
karty np. VGA

23

Sacz: chyba nie zrozumiales Sikora. Zlacze w TT jest identyczne z pecetowym i podlacza sie do niego zwykly monitor od peceta.