Wczoraj przyszła (wraz z dwiema innymi) i czyta ją się wybornie! :)
Terry Pratchett - Równoumagicznienie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Bałagan » Dla posiadaczy ZX Spectrum (czyli Dely'ego)
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wczoraj przyszła (wraz z dwiema innymi) i czyta ją się wybornie! :)
W mojej hurtowni się skończyła :(
Zamów u źródła, czyli z linka podanego przez Yerza. Zamawiałem w piątek, w poniedziałek wysłali, wczoraj doszło. :)
Dodam tylko, że kwestie dot. Atari konsultowałem z Pinokiem i Mono, natomiast sprawy związane z C64 - z Nitro i JADem.
Odnośnie ZX, na wniosek Mara, koncentrowaliśmy się w większości na naszej części Europy, chociaż nie tylko.
PS: Btw, my i tak żadnej kasy z tej sprzedaży nie mamy, hehe. :-P
Nie, jakbym kupował książki w detalu, to by mnie już komornik zlicytował. Dzięki hurtowni zrobi to za rok ;)
Poszła pierwsza partia, za parę dni wróci z pewnością.
To i ja zamówiłem, a co :)
Dzisiaj przyszło. Trafiło do kolejki, zaraz po "Oni migają..." :-)
Noszę się z zakupem takiego oto urządzenia:
https://allegro.pl/oferta/adapter-mysz- … 4291fbf951.
Czy ktoś z szanownych kolegów ma doświadczenie z podłączeniem tego do Spectrum ?
kupiłem ten adapter z zamiarem wykorzystania z ST no i nie działa mi z żadną moją myszką
Toma trzeba pod ST przekonfigurować bo przychodzi domyślnie ustawiony na Amigę. Dostałeś w zestawie instrukcję (trzeba przytrzymać któryś klawisz i klikać innym przy starcie, już nie pamiętam jaka kombinacja jest na ST). U mnie Tom działa - ale jest atedy drobny problem z niektórymi joystickami.
Nie próbowałem tego podpinać pod Spectrum. Mówimy oczywiście o interfejsach Kempston, podpięte pod standardowe gniazdo w 128K nie zadziała.
No i myszka musi być chyba w standardzie PS/2, co w sumie eliminuje większość myszek sprzedawanych obecnie, przynajmniej mi działają tylko myszki sprzed kilkunastu lat.
Sprawdziłem, ja jednak mam adapter Jerry i on wymaga protokołu ps/2. Toma R2 nie miałem.
kupiłem ten adapter z zamiarem wykorzystania z ST no i nie działa mi z żadną moją myszką
..a pin 9 odłączyłeś?
W opisie jest informacja: "Kabel do rodziny Atari ST musi mieć nie podłaczony Pin 9!"
Tak się zastanawiam pomiędzy tym Next a The C64, gdyby coś podobnego miało by wyjść z logiem Atari, to co by to było i jak by miało wyglądać?
To by nie było Atari :-D
The C64 to ARMowy komputerek z emulatorem w obudowie a'la mydelniczka. A tu mamy do czynienia z pełnoprawną maszyną zaimplementowaną w FPGA. Cudo!
Cyprian napisał/a:kupiłem ten adapter z zamiarem wykorzystania z ST no i nie działa mi z żadną moją myszką
..a pin 9 odłączyłeś?
W opisie jest informacja: "Kabel do rodziny Atari ST musi mieć nie podłaczony Pin 9!"
o widzisz, do tej informacji nie dotarłem
nic nie robiłem sprawdzę
The C64 to ARMowy komputerek z emulatorem w obudowie a'la mydelniczka. A tu mamy do czynienia z pełnoprawną maszyną zaimplementowaną w FPGA. Cudo!
w świecie Commodore jest takie coś jak Ultimate 64, bardzo polecam, zwłaszcza, że SIDy można mieć nie z emulacji tylko z oryginału i nawet dźwięk wyprowadzić osobno prosto z SIDów.
Czy ktoś mógłby podzielić się namiarem lub jakąś fajną gotową paczką historyczno-współczesną z grami i produkcjami scenowymi dla ZX Spectrum (48/128k)?
W drodze do mnie jest Sizif 512k i fajnie byłoby przygotować sobie furę softu dla jego DivMMC :-)
Czy ktoś mógłby podzielić się namiarem lub jakąś fajną gotową paczką historyczno-współczesną z grami i produkcjami scenowymi dla ZX Spectrum (48/128k)?
W drodze do mnie jest Sizif 512k i fajnie byłoby przygotować sobie furę softu dla jego DivMMC :-)
Kolejny klon zapowiadany, tym razem od RetroGames (to ci od C64 Mini) -
https://www.euro.com.pl/inne/retro-game … trum.bhtml
I chociaż z działającą klawiaturą, a nie jak w popierdółce The400 (nie mam, a czytając ile ma błędów - póki co nie chcę).
Hmmmm, są i plusy.
(…)
Classic Mode
Switch to Classic Mode and dive into the full ZX Spectrum experience, complete with BASIC programming and virtual cassettes.
(…)
Extended colours
Supports the ULAplus™ colour mode for richer colour palettes that can be applied to any game.
(…)
no i na szczęście-
Compatible with game controllers
Compatible with many USB game controllers.
https://retrogames.biz/products/thespectrum/
Advert: https://youtu.be/EnfQ13nFJYc?list=TLGG32F1ZDiLkHwyODA4MjAyNA
Nie wiem, ale jak widze szereg usb w retro sprzęcie to mam odruch rasberro-wymiotny. Ale to moje odczucie
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Dla posiadaczy ZX Spectrum (czyli Dely'ego)
Wygenerowano w 0.072 sekund, wykonano 51 zapytań