Ewentualnie jeśli przeszkodą jest pamięć,
Pamięć nie jest tu problemem, problemem za to jest to, że czasem ktoś mieszka na Kaszubach, czasem w górach, na Mazurach, czy w Bieszczadach :D
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Bałagan » XXL vs inni
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ewentualnie jeśli przeszkodą jest pamięć,
Pamięć nie jest tu problemem, problemem za to jest to, że czasem ktoś mieszka na Kaszubach, czasem w górach, na Mazurach, czy w Bieszczadach :D
Nic się nie stało, nikt nie będzie płakał, Mówi się trudno :)
przez ostatnie zachowanie ludzi pokroju Voya zdecydowalem ze ta gra nie bedzie darmowa. do pudelkowej wersji bedzie tez wersja elektroniczna - atr.
O co chodzi?
Popełniłem zbrodnię największego kalibru: zmieniłem aż 4 bajty.
Ale jak Baktra rozpakował plik z .atr, by uniezależnić grę od xBiosa, to xxl słówkiem nie pisnął. :)
opublikowana gra nie uzywa xBiosa, nie mogl jej wiec od niego uniezaleznic. nie troluj.
Baktra dzialal w porozumieniu, uzyskal wszelkie niezbedne informacje aby zdekompresowac bloki w pliku binarnym, dzieki niemu takze powstalo narzedzie - wlasciwie lata na chkxex aby ten pokazywal pelne info dla plikow binarnch ze spakowanymi blokami, juz go uzywam - patch wyslalem do MadTeam i albo zostanie opublikowany albo nie - ja go nie opublikuje. tak, wiem ze nie rozumiesz roznicy ale nie porownuj sie do niego.
Ignorujesz niewygodne pytania ludzi z Atari Age, CharlieChaplina nazywasz oszczercą, a mnie trollem?
Jeśli programujesz w określony sposób, wykluczający część użytkowników, spodziewaj się adekwatnej reakcji. Stanowiska nie zmienię. Z mojej strony EOT.
Ech, powinienem się przyzwyczaić, że xxl nie odpowiada na moje pytania.
CharlieChaplina zaptalem jakie ma dowody... jak nie ma przkladow na to co mi zarzuca to jest oszczerca - nie mial.... Swoja droga istnieje bariera jezykowa, ktorej niestet padl ofiara - sluchal ale nie calkiem rozumial jakie p*.* Ty opowiadasz.
nie oczekuje ze zmienisz zdanie dlatego rozbudowana gra nie bedzie darmowa (obecnej nie bede poprawial). jesli bedziesz ja chcial zmieniac to dla wlasnego uzytku... jak ja kupisz.
i problem Voya sie rozwiaze.
Ech, powinienem się przyzwyczaić, że xxl nie odpowiada na moje pytania.
Voy Ci odpowiedzial ;-) poza tym Ty na moje tez nie odpowiadasz. przyzwczailem sie.
[]
%
%
==* #
-------------------------
To tak na powrót do tematu. Nowy rok jest, róbcie nowe gry/urządzenia/dema/party a nie najeżdżacie na siebie jak dzieci z dwu różnych piaskownic...
Vasco/Tristesse napisał/a:Ech, powinienem się przyzwyczaić, że xxl nie odpowiada na moje pytania.
Voy Ci odpowiedzial ;-) poza tym Ty na moje tez nie odpowiadasz. przyzwczailem sie.
Oczywiście, ale Ty zacząłeś.
Szkoda, że post nr 12 został zedytowany, na szczęście jego najważniejszy fragment został zarchiwizowany w poście 18.
Uważam, że prawdziwy powód powstania wersji komercyjnej jest istotną informacją dotyczącą gry omawianej w wątku a ew. usunięcie odpowiedzi na post nr 12 spowoduje zmanipulowanie informacji.
Sorry, ale dla osoby postronnej zachowujecie się jak dzieci. Ktoś robi coś swojego i po swojemu, udostępnia to choć nie musi, a Wy go krytykujecie, na zasadzie "ja bym to zrobił lepiej". Co jest z xBIOS nie tak, że go tak nie lubicie?
Fajna gierka (choć moim zdaniem trudna). Super wygląda jak na małe Atari. Klasyczny silnik "kafelkowy" z ładną grafiką, dostosowaną do możliwości sprzętu, nie próbuje niczego udawać, ani maskować niedostatków podsystemu graficznego.
Darmowa/nie darmowa, ale mam nadzieję, że będzie też wersja tylko elektroniczna, bez pudełka.
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=9527
Jak dla mnie, to A8 jest za słabą platformą na DOS i całkowicie naturalnym rozwiązaniem wydaje mi się tworzenie własnej lekkiej biblioteki dla programów (gier/dem) cało dyskowych. Jeśli działa na fabrycznym Atari ze stacją dyskietek, ew. jej emulatorem to ja nie mam zastrzeżeń. SIDE/2 nie jest naturalną pamięcią masową dla małego Atari (w pierwszej połowie lat '80 nie było nawet standardu IDE) i nie wszystko pod nim działa. Atari było pomyślane jako zamknięta platforma, więc wszelkie rozszerzenia on-board są mniej lub bardziej kompatybilnymi "wynalazkami". A8 nie ma HAL i nie będzie go miało. DOSy też nie są 100% ze sobą zgodne, więc niech autor programu/gry/dema sam decyduje czego chce używać do jego tworzenia. To twórcy rozszerzeń muszą się starać o dopasowanie swoich wynalazków do istniejącego softu, jeśli jakiś DOS/loader uzyska popularność to pewnie go uwzględnią.
Jakby go nie nazywać xBIOS, pod względem funkcjonalnym, jest okrojonym (pod względem obsługi systemu plików) DOSem. DOS na PC w wersji 1.0 obsługiwał jedynie dyskietki i miał płaski system plików (nie obsługiwał katalogów)... ale wciąż był DOSem. Wiele programów/gier na duże Atari napisanych pod TOS 1.0 nie działało na nowszych TOS-ach. Ale tak długo, jak można załadować wymagany "DOS" ze standardowego urządzenia I/O, jest to do przyjęcia.
http://atariki.krap.pl/index.php/Nowe_urz%C4%85dzenia
Jeżeli chcesz dyskutować, to przejdź do wątku xbiosa, bo za chwilę i xxl będzie chciał znowu podzielić wątek i tym razem będzie miał rację.
Change forum domain to xbios.org.pl. Then the eventual subject of all threads will be clear to new users. :)
ten post też można skasować, chciałem tylko wyrazić głębokie współczucie dla kolegi @_tzok_ - jest to mój faworyt jeśli chodzi o nonsens 2020.
Skasujcie to, jak będziecie tu robili porządki :)
Ktoś robi coś swojego i po swojemu, udostępnia to choć nie musi, a Wy go krytykujecie, na zasadzie "ja bym to zrobił lepiej".
A następnie wprowadza poprawki, o jakich mówił i dzieli się efektem ze wszystkimi A wszystko, co zostaje upublicznione, podlega słowom krytyki, bez względu na to czy darmowe czy płatne.
@_tzok_
W przypadku GW sprawa nie rozbijała się o xBIOS, więc Twoja długa wypowiedź jest kompletnie poza tematem.
Co do JEDYNIE wersji płatnej, wola xxl-a jeśli chce sobie odmrażać uszy i jeszcze bardziej ograniczać krąg użytkowników gry w imię własnej wojny ideologicznej o "czystość" Atari. Bo znając życie, kupią głównie kolekcjonerzy dla pudełka, którzy i tak by kupili gdyby gra była ogólnodostępna.
Atari było pomyślane jako zamknięta platforma, więc wszelkie rozszerzenia on-board są mniej lub bardziej kompatybilnymi "wynalazkami"
Poczytaj o "new devices" (link do Atariki podrzucił Vasco) i zajrzyj choć raz do wnętrza Atari 800. Ten model miał bardzo otwartą architekturę.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » XXL vs inni
Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 54 zapytań