Może nie to, że jest problemem, bo wiem, że zaimplementowałeś to w U1MB, tylko nie ma "gotowców", a na pniu i bez testów to tak nie bardzo - sam projekt zeżre trochę czasu, a jeszcze poboczne projekty... Chyba, że chcesz się podzielić rozwiązaniem, to czemu nie.
Z tym zmuszaniem do zakupu modułów to właśnie o to mi chodzi - ja wiem, że U1MB to fajne rozwiązanie i zastępuje rozszerzenie ramu, Spartę i parę innych, ale nie każdy je posiada i widocznie nie każdy chce. Droga, którą obrali twórcy 1088XEL jest jak dla mnie dziwna - musi być U1MB oraz UAV, z którym przez pewien czasy były problemy. Do tego jeszcze chyba V-Gate...
DIN13 są w handlu, wtyki też. U mnie w elektronicznym znane jako "wtyk do zmieniarki CD" :)
5.5/2.5 czy 5.5/2.1 - nie gra roli. Ten sam pinout, każdy zamontuje co zechce.
Możliwość instalacji innych rozszerzeń jest fajna, ale coś czuję, że będzie wymagała operacji typu "scalaki do góry nogami" jak w 1088XEL. Niby nie problem, ale warto mieć na uwadze. Na pewno skomplikuje ścieżki, ja cały czas myślę o laminacie dwuwarstwowym. Przydałyby się jakieś wytyczne od twórców U1MB, Rapidusa i VBXE dotyczące pinoutów i wymiarów.
Jak wywalę PIA to stracę joysticki i SIO - Candle: co masz konkretnie na myśli?
Gniazdo carta wewnątrz? No nie wiem, są dostępne splitery gniazda carta, carty przelotowe.
Z tego co wiem Toriman i Mono pracują też nad czymś.
Przeraża mnie taka "dziura" z góry :)
Trzeba jeszcze pomyśleć na tym, czy do niepodłączonego pinu w gnieździe ECI doprowadzić sygnał !EXTENDB (!CASINH lub !CI)