226

No tak ale ja przechodze Freda w lewo ;)

W międzyczasie, zrobiłem własną wersje modułu composite/s-video. Taki budżetowy, szału nie ma, obraz daje jak normalne Atari bez żadnych wodotrysków. No ale kosztuje pare groszy i nie trzeba importować ze Stanów co jest troche upierdliwe . Wpinany w płyte jak UAV.

https://images91.fotosik.pl/255/3ab4970b3f46e7f0gen.jpg

https://images91.fotosik.pl/255/77522ab82ada2844gen.jpg

To IDE to takie IDE ;) Bios z Ultimate je obsługuje, loader XEX z FAT partycji ładuje, fdisk od FJC partycje robi,

https://www.youtube.com/watch?v=1F_rgvbE4s4&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=ktbKQr4obyM&feature=youtu.be

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

227

Cześć Zaxon. Czasem nie wyprodukowałeś więcej tych "atrap" UAV? Bo na razie chce uruchomić swoje 1088, a docelowo zamierzam kupić moduł Sopfia.

1088XEL i inne XL, XE, ST.

228

Wyprodukowałem, powinienem mieć za tydzień pare sztuk.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

229

Ok, to czekam.

230

Witam. Nie mogę namierzyć sklepu z kwarcem 3,54MHz. Nie chce psuć Atari 800XL pierwszej wersji w której podobno występuje taki kwarc(3,54MHz). Czy próbował ktoś z was zamiast 3,54MHz włożyć kwarc 3,58MHz? Czy to może zadziałać?
Na razie brakuje mi UAV i pamięci UM61512 żeby się samemu przekonać.

231

Kwarce,  pamięci i video moduły wrzuciłem do sklepiku na alle....

Pobawiłem w stolarza ostatnio..Czekam teraz na okucia i inne duperele z mosiądzu i lampy zasadze od góry z podłączonym żarzeniem . Taki Steampunk. Heheh Atari z drewna i stali a co ;)

https://images91.fotosik.pl/273/2912333be5bcc382med.jpg

https://images90.fotosik.pl/273/116c5216aa12934amed.jpg

232

Bardzo szykownie to wygląda

233

super. Jakbyś to odpicował to mógłby jakiś niemiec kupić to  za sporo szekli

234

Może to nowy Steve Wozniak nam rośnie. Zaxon obudowę z deszczułek ze skrzynki po jakich jabłkach zrobiłeś? Po Macintosh-ach już nazwa zastrzeżona no może jakieś papierówki są wolne ;)

235

No bez przesady, ja szkłem dupy nie ucieram. Kupiłem sklejke selekcjonowaną 3mm do wycinania na laserze. Ciałem nożem do tapet,malowałem farbką z Castoramy i podcinałem pilniczkami. Całą sobote miałem straszny ubaw z tego,  wyszło jak wyszło ;) Ale sprzedawca sklejki oferuje też grawerke i cięcie  laserem więc  pewnie sobie zamówie drugą wersje budy juz pociętą dokładnie z emblematami itp.

236

Hmm,  no może CPU stC generuje niewiele, ale i tak przepisy p/poż sponiewierane :D

Koniecznie zamów z lasera. Krawędzie będą ściemniałe, ale ogólnie efekt warty.
Średnio 10cm cięcia to 1PLN więc wycinać gniazda ręcznie to daremna robota.

237

Piórnik z Plastusiowego pamiętnika :)

.

238

Dorobiłem  płytki  SIO2USB w białym ;) Trochę tańsze niż oryginały z Bootlandu czy Mousera. Musze pomontować.

https://images90.fotosik.pl/277/13a2d1169a90d9cbmed.jpg

239 Ostatnio edytowany przez darpajdp (2019-11-19 08:23:49)

No i moje 1088XEL już działa. Widzi i czyta ze stacji LDW2000 ale nie widzi SIO2SD. Uruchomiłem wczoraj późnym wieczorem i nie miałem czasu więcej kombinować. Musze sprawdzić to SIO2SD na innym komputerze, bo leżało długo w szafie.

No tak, to nie wina SIO2SD, zresztą LDW2000 też rewelacyjnie nie czyta. Wina leży w drabince rezystorowej RN2 w 1088XEL. Okazało się, że sprzedano mi 4x4,7kohm (izolowane 4 rezystory) zamiast 7x4,7kohm i szyna SIO nie miała odpowiednich poziomów napięć do prawidłowej pracy.

240

Drabinka wymieniona. Testy na stacji LDW pozytywne. Czekam na interfejs dysku CF.

Czy oprócz Zaxona i mnie nikt jeszcze nie uruchomił płyty 1088XEL?

241

nie mam ultimate póki co, w sumie innych rzeczy też nie, ale zawsze mogę z jakiejś płyty przełożyć.
Btw - @Zaxon, ile to Twoje Video kosztuje i czy można je kupić?

Sikor umarł...

242

Ultimate musisz mieć, 1088XEL nie mam własnego romu, wszystko jest napędzane i sterowane Z Ultimate . Najlepiej ze specjalnym firmware od FJC.    Płytki video mam,   kosztuje 45 PLN plus wysyłka.

Mam też jeszcze trzy zmontowane płyty, w weekend je wrzuce na Allegro.
Wersja tańsza niż ta co teraz leży ;)  ale i mniej wypasiona. Jeden Pokey, Zwykłe composite out, SIO2PC, HDD interfejs bez adaptera i karty. Ultimate sobie trzeba dokupić.

243

Ciekawe, czy Sophia by to pociągnęła zamiast U1MB. Ona też ma ROM-y na pokładzie. Tak się tylko zastanawiam.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

244

Mechanicznie  raczej nie bardzo, jak ją podepniesz? Drutami ? ;) Nie po to 1088XEL powstało. Ma mieć Ultimate, bo po to FJC napisał firmware na to. Obsługe PBI, turbo do SIO, ta maszyna naprawde ma skrzydła i lata ;) Trzeba poużywać żeby sie przekonać ;) Łukasz, wypożyczyć ci moją ? ;)

245 Ostatnio edytowany przez darpajdp (2019-11-29 14:05:52)

Zaxon po ile cenisz zmontowane płytki  SIO2USB ?
Te z postu 238

246

50 PLN, mam zielone i białe do wyboru ale to po weekendzie na Alle wrzuce.

247

Sikor napisał/a:

nie mam ultimate póki co, w sumie innych rzeczy też nie, ale zawsze mogę z jakiejś płyty przełożyć.
Btw - @Zaxon, ile to Twoje Video kosztuje i czy można je kupić?

mam 1088XEL od zaxona z "tym wideo" i obraz dla mnie bardzo dobry - co zresztą Perinoid dzisiaj i w niedzielę widział. Nie wiem w jaką stronę to pociągnę - czy wrzucę i VBXE i Rapidusa, czy zostawię jak jest z UAV i stereo Pokey po prostu (mam VBXE w XE GS).

CF3 zapierdziela, że aż dymi - bardzo fajna konstrukcja całościowo, choć nie obyło się bez ciśnienia przy pierwszych uruchomieniach - na szczęście Zaxon poratował mnie swoją kartą bo myślałem, że zwariuję z tymi kartami CF.

darpajdp napisał/a:

No i moje 1088XEL już działa. Widzi i czyta ze stacji LDW2000 ale nie widzi SIO2SD. Uruchomiłem wczoraj późnym wieczorem i nie miałem czasu więcej kombinować. Musze sprawdzić to SIO2SD na innym komputerze, bo leżało długo w szafie.

No tak, to nie wina SIO2SD, zresztą LDW2000 też rewelacyjnie nie czyta. Wina leży w drabince rezystorowej RN2 w 1088XEL. Okazało się, że sprzedano mi 4x4,7kohm (izolowane 4 rezystory) zamiast 7x4,7kohm i szyna SIO nie miała odpowiednich poziomów napięć do prawidłowej pracy.

witam w klubie... z niedziałającym SIO2SD - udało mi się dzisiaj z Perinoidem uruchomić 1088XEL z lotharkowego SIO2SD, turbo działa - ale odkryliśmy, że zapisywanie profili i opcji w BIOSie nie do końca dobrze działa. Nie wiem czy to kwestia firmware, próbuję to "powtórzyć" aby móc dokładnie opisać "mechanizm" w jakim to występuje.

Numen z SIO2SD ale też z SIO2PC wywala mi błąd bodajże 138.

/|\ 800 Incognito+Supercard - 800XL - 1088XEL CF3 - XE GS Ultimate VBXE - SIO2SD - SIDE2 - CA2001 - 1050 - XF551 clone by Zaxon /|\ PORTFOLIO

248

Marcinie a sprawdziłeś czy masz w tym" nie Lotharkowym " SIO2SD  wyjscie open collector ? Mówiłem ci o tym. Jeśli jest źle zrobione to będzie sie gryzło z wbudowanym SIO2USB na płycie. Z Lotharkowym powinno być ok.

249

Z lotharkowym też się gryzie. Działa niestabilnie. Numen nie jest w stanie się do końca załadować. Udało nam się dzisiaj załadować konfigurator sio2sd, ale komputer dziwnie się zachowywał - np. CTRL działał odwrotnie, czyli jakby był wciśnięty cały czas, a po wciśnięciu - jakby był puszczony ale też nie do końca.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

250 Ostatnio edytowany przez zaxon (2019-12-12 22:18:43)

Może bć jeszcze jedna rzecz jutro to sprawdze..., qurde nie mam żadnego SIO2SD, ale coś wymyśle. Ale widzi mi sie że to SIO2USB miesza. Numen sie z niego ładuje przy odłączonym sio2SD z peceta?