ten Ekler to cienki bolek jest w takim razie, bo to x32 wychodzi coś blado:
Rapidus:
Ekler:
czy jest chociaz jeden program, ktorego warto sprawdzic na maksymalnym przyspieszeniu?
raczej nie, bo różnicy dużej nie znajdziesz :D
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Atari Éclaire XL / FPGA
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ten Ekler to cienki bolek jest w takim razie, bo to x32 wychodzi coś blado:
Rapidus:
Ekler:
czy jest chociaz jeden program, ktorego warto sprawdzic na maksymalnym przyspieszeniu?
raczej nie, bo różnicy dużej nie znajdziesz :D
cos Ci sie pomylilo :-) eklery wchodzi tak:
http://www.atari.org.pl/forum/misc.php? … mp;preview
tak ze 4 x szybciej od rapidusa... (w testach jeszcze szybciej ale to nie jest mozliwe, testy pewnie sie "przekrecaja" bo za szybko)
Popatrzyłem na wcześniej opublikowane foto, więc o co kaman? :)
z cyklu 'Mój jest dłuższy od Twojego" ;)
idąc w tę retorykę można by rzec: " ale mój jest biały a twój czarny" :-)
Dawno już nie było konfrontacji PIN vs. XXL hehe. Przypomina mi to czasy wojen na IRC-u
Ale tym razem wojna będzie się odbywać na polu SRATARI. Półgębkiem też nadmienię że Eclaire jest zrealizowane w FPGA, a taka implementacja przez niektórych ortodoksów postrzegana jest jako EMULATOR. No, tak czy inaczej takie porównanie mogłoby być ciekawe, a i oczami wyobraźni już widzę epitety jakimi obrzucają się adwersarze. Atarowanie XXI wieku najwyższy czas zacząć :)
Edit: Urwało mi posta.
z cyklu 'Mój jest dłuższy od Twojego" ;)
jak mawiała obecna Pani Doktor, siostra Pana Y., że h. nie musi być długi, ważne że gruby i żylasty ;)
No właśnie, w pewnym sensie klon CPU na FPGA wygląda mi na tańszą protezę naturalnego następcy 6502c, który notabene nadal jest produkowany. I był to procek brany pod uwagę w przypadku Atari 1090, więc mamy do czynienia z rozwiązaniami z epoki. A nie jakiś tam Ekler ;)
warto rowniez dodac ze turbo x2 x4 x8 x16 x32 ma dwa tryby.
jesli mamy cos docyklowane na ekranie to ekler moze (jesli chcemy) w ramce zwolnic do x1 tak ze obraz bedzie stabilny - zauwazylem na filmikach rapidusa ze tego nie ma i zrywa obraz. wiec ten tryb eklera jest idealny jesli ktos nie moze "pracowac" na atari w standardowej predkosci :D
To cyklowanie dotyczy pracy CPU w liniach 8..247? Ekler ma cykle dostępu dla odświeżania pamięci DRAM wtedy?
Pytałeś, co można na tym sprawdzić. XXL; sprawdź:
Np. Dema/intra: black, black2, vengeance,
Gry: koronis rift, rescue on fractalus, eidolon. Powinno ładnie śmigać ;)
myslalem raczej o dedykowanch programach, gdy koder wie ze ma prawie nieograniczona moc do wykorzystania. puszczanie demek w ktorch niektore efekt dzialaja ok a inne... np. czas dzialania niektorch efektow przy takiej mocy to pol sekundy... innymi slowy te programy na pewno nie dzialaja tak jak sobie tego zyczyl autor :-)
moim zdaniem turbo dla atari to ciekawostka na 5 minut (przesadzam, nawet na minute :) ale dla innych warunek konieczny do (pozostania przy atari?) "pracy" na atari ;-)
moim zdaniem turbo dla atari to ciekawostka na 5 minut (przesadzam, nawet na minute :) ale dla innych warunek konieczny do (pozostania przy atari?) "pracy" na atari ;-)
Dokładnie!!!
Łojezu... :( Zapewne tak jest w niektórych przypadkach. Wczytuję się w ten wątek i oczom nie wierzę.. na serio ludzie się ścigają, kto ma szybsze... 8-bitowe Atari? ;) Nie wiem, pewnie części Kolegów podpadnę, ale jakoś tak wydaje mi się, że "Atari nie jest o tym". :D W zasadzie i tak żadne nie przegoni gamingowego PC-ta, więc "o co kaman"?
Dla mnie najważniejsze jest, aby pojawił się sprzęt, który będzie:
a). łatwo dostępny i kompatybilny z dzisiejszymi standardami peryferiów (USB, microSD, HDMI), bez utraty zgodności z oryginalnymi zabawkami dla Atari (joye, wiosełka, drukarki, stacje... itd.),
b). był dostępny za rozsądną kasę,
c). w miarę możliwości zachował 100% kompatybilność z oryginałem.
Jak dla mnie, to w zasadzie ktoś (nawet Chińczyk) mógłby po prostu wznowić produkcję Atarynek z odtworzonymi scalakami z epoki... ale cóż.. skoro nikomu się nie chce/nie opłaca ich na nowo produkować, to niech już będzie FPGA - byle dało się to kupić i odpalać na tym ciekawe rzeczy.
Tak, mam małe Atari, nie jedno (800, 1200XL, 600XL, 800XL, 65XE, 130XE i od niedawna 1088XEL), ale... znajomi "zarażają" się Atarynkami, a wybór na rynku jest niewielki (nie każdy będzie chciał inwestować czas i $$$ w XEL-a).
niestety (garstka) aktywistow w srodowisku od dluzszego czasu probuje przedefioniowac 8-bit Atari tak ze Twoja opinia nie bedzie zbyt popularna ;-)
na rynku pojawil sie producent zamiennikow ukladow Atarki - poczytaj o POKEY MAX...
a poza tym Ekler wydaje sie byc calkiem zgrabnym "starterem" z kompatbilnoscia 100% co do softu jak urzadzen zewnetrznych (hardłeru) malego atari.
a poza tym Ekler wydaje sie byc calkiem zgrabnym "starterem" z kompatbilnoscia 100% co do softu jak urzadzen zewnetrznych (hardłeru) malego atari.
Czekam na eclaire (wznowienie), ale kompatybilność niestety poniżej 100% (poczytaj o problemach na przykład z fujinet). Na szczęście błędy (w miarę) na bieżąco poprawiane, więc jest coraz lepiej :)
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Atari Éclaire XL / FPGA
Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 54 zapytań