Ok, jestem leniwy i nie chce mi się assemblować listingu z różnymi kombinacjami instrukcji. Czy ktoś pamięta jak kodowane w 2 bajtowych rozkazach są rejestry w RISCach Jaga? R0, R1 itp.
Np:
not r1
move r1,r2
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Konsole » Kodowanie rejestrów w RISCu Jaguara
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ok, jestem leniwy i nie chce mi się assemblować listingu z różnymi kombinacjami instrukcji. Czy ktoś pamięta jak kodowane w 2 bajtowych rozkazach są rejestry w RISCach Jaga? R0, R1 itp.
Np:
not r1
move r1,r2
Cyprian, dzięki, ale nie o to mi chodziło. W dokumentacji jest tylko kod rozkazu a nie ma słowa o tym jak w argumencie dst i src instrukcji (poza movei bo jest 3 bajtowa a nie dwóbajtowa) jest kodowany określony rejestr lub inny argument. Tech Reference był pierwszym miejscem do którego zajrzałem aby odświeżyć pamięć. BTW: przy okazji wiadomo o co trzeba ten dokument uzupełnić. Lepsze wyjaśnienie jest tutaj, ale także nie kompletne: https://www.mulle-kybernetik.com/jagdox … 20Encoding
Kiedyś to miałem rozpisane, ale już nie pamiętam czy to pochodziło z jakiegoś dokumentu czy sam to zrobiłem. Niestety nie mogę tego pliku znaleźć.
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Src i dst to 5 bitowe pola, więc 0 to R0 a $1f to R31. Coś więcej?
Cyprian, dzięki, ale nie o to mi chodziło. W dokumentacji jest tylko kod rozkazu a nie ma słowa o tym jak w argumencie dst i src instrukcji (poza movei bo jest 3 bajtowa a nie dwóbajtowa) jest kodowany określony rejestr lub inny argument. Tech Reference był pierwszym miejscem do którego zajrzałem aby odświeżyć pamięć. BTW: przy okazji wiadomo o co trzeba ten dokument uzupełnić. Lepsze wyjaśnienie jest tutaj, ale także nie kompletne: https://www.mulle-kybernetik.com/jagdox … 20Encoding
Kiedyś to miałem rozpisane, ale już nie pamiętam czy to pochodziło z jakiegoś dokumentu czy sam to zrobiłem. Niestety nie mogę tego pliku znaleźć.
"Instruction set" pokazuje nam jak wygląda 16bitowe słowo instrukcji. Najstarsze 6 bitów to kod instrukcji, potem 5 bitów rejestr źródłowy i na koniec 5 bitów rejestru docelowego.
Zaraz wrzucę zrzuty ekranu z debuggera z instrukcjami i ich kodem
---edycja---
Wrzuciłem.
Teraz jest ok?
Dzięki ze odwaliłeś brudną robotę za mnie ;) Nie wiedziałem że VJ ma taki debuger - kiedy odpalało się Skunkboarda, ale akurat nie mam pod ręką.
https://github.com/djipi/Virtual-Jaguar-Rx/releases
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Konsole » Kodowanie rejestrów w RISCu Jaguara
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 59 zapytań