Dla użytkowników HyperXF znalazłem dodatkową informację. Do poprawnego wykrywania gęstości dyskietek system HyperXF wykorzystuje dodatkowo informację o tym, że zmieniono dyskietkę, ale żeby taką informację otrzymał jest konieczna przeróbka mała - trzeba dołożyć w jakiś sposób mechaniczny switch do stacji, który normalnie będzie zwarty do masy, a w momencie kiedy dyskietka jest wsadzona do flopa, to się nam rozewrze. Ten switch trzeba podłączyć do pinu 35 procesora Intel w stacji, normalnie pin ten jest nieuzywany w stacji. Tutaj jest artykuł na ten temat: http://blog.3b2.sk/igi/post/Deja-vu-XF5 … losti.aspx
Zaxon, Ty jesteś biegły we flopach, a stacja 3,5" ma taki włącznik już w sobie - oczywiście można się podłączyć pod niego grzebiąc we flopie, ale czy myślisz, że dało by się ten sygnał sterujący dla pinu 35 w Intelu uzyskać w jakiś sposób po stronie interfejsu shugart operując jakoś odpowiednio np. sygnałami z pinów 2 lub 34 z flopa? Nie bardzo rozumiem jak działają te sygnały, a też przeglądając internet wygląda mi na to, że różne flopy różnie operują tymi sygnałami...
Nie wiem tylko w sumie czy owa modyfikacja znajduje w ogóle zastosowanie w przypadku flopa 3,5", bo nie doszukałem się takiej informacji, ale na pewno warto ją zrobić w przypadku 5,25".