Koledzy Atarowcy,
mam Atari 520 STe, które nie działa.
1. Komputer podłączony jest do telewizora z wyjścia monitorowego, z wykorzystaniem sygnałów Composite i GND.
2. Obecnie odpięta jest klawiatura i stacja dyskietek (jednak po ich podłączeniu komputer i tak nie startuje).
3. Po włączeniu zasilania, widoczny jest jednolity biały ekran (żadnym bomb itp.).
4. Po naciśnięciu przycisku Reset, na moment pojawiają się poziome paski (cały ekran w naprzemiennie białe paski z czarnymi paskami), ekran staje się po chwili czarny, potem pojawiają się poziome paski, ale ciemnozielone. Po puszczeniu przycisku Reset, ekran ponownie staje się biały.
5. Zmierzyłem w kilku miejscach na płycie głównej, że jest napięcie +5 VDC. Zasilacz daje też +12 VDC.
*** CPU MC68000
6. Sprawdziłem oscyloskopem, że na pinie CLK mikroprocesora MC68000 jest 8 MHz.
7. Na pinie BERR mikroprocesora MC68000 jest przez cały czas stan wysoki. Naciśnięcie a następnie zwolnienie przycisku Reset nie powoduje, że na pinie BERR pojawia się stan niski choćby na chwilę -- na pinie BERR cały czas jest stan wysoki (+5 VDC). (Użyłem trybu "single" w oscyloskopie, żeby nie przegapić ewentualnych krótkotrwałych impulsów. Żadnym impulsów nie zaobserwowałem.)
8. Na pinie E mikroprocesora MC68000 jest przebieg prostokątny 800 kHz z wypełnieniem 40%.
9. Na pinie RESET mikroprocesora MC68000 jest stan wysoki. Jeśli naciśnie się przycisk Reset, to przez cały czas wciśnięcia przycisku Reset, na pinie RESET jest stan niski. Po zwolnieniu przycisku Reset, na pinie RESET pojawia się stan wysoki.
10. Na pinie HALT mikroprocesora MC68000 jest stan niski. Po naciśnięciu a następnie zwolnieniu przycisku Reset, na pinie HALT pojawiają się trzy impulsy, po czym HALT przechodzi do stanu niskiego i w takim pozostaje.
* W załączniku znajduje się obraz przedstawiający wspomniane impulsy pojawiające się na pinie HALT po użyciu przycisku Reset.
11. Pobieżnie przejrzałem piny A (szyna adresowa) i D (szyna danych) mikroprocesora MC68000 i raczej wszystkie są w stanie wysokim.
12. Po naciśnięciu a następnie zwolnieniu przycisku Reset, na przynajmniej niektórych pinach A (szyna adresowa) mikroprocesora MC68000 zauważyłem impulsy.
* W załączniku jest obraz przedstawiający pin A9 po zwolnieniu przycisku Reset.
13. Po naciśnięciu a następnie zwolnieniu przycisku Reset, na przynajmniej niektórych pinach D (szyna danych) mikroprocesora MC68000 zauważyłem impulsy. Przykładowo, na pinie D12, po zwolnieniu uprzednio naciśniętego przycisku Reset pojawiają się impulsy, przy czym nie są one powtarzalne -- przeprowadziłem kilka prób z przyciskiem Reset i za każdym razem otrzymałem inne przebiegi na pinie D12.
* W załączniku są dwa obrazy przedstawiające pin D12 po zwolnieniu przycisku Reset.
* Ponadto załączyłem dwa przebiegi (przy różnej podstawie czasu ustawionej w oscyloskopie), na którym przedstawiono piny D12 i HALT po zwolnieniu przycisku Reset.
14. Mikroprocesor MC68000 jest mocno ciepły. Można go utrzymać palcem, ale po jakichś 7-10 sekundach staje się to już na tyle nieprzyjemne, że chce się oderwać palec od mikroprocesora. Wydaje mi się jednak, że temperatura nie przekracza dopuszczalnej.
*** GST MCU
15. W komputerze znajduje się układ scalony GST MCU typu C302183-001. Na pinie CLK16 występuje przebieg 16 MHz. Na pinach CLK8, CLK4, CLK2, CLK0,5 występują przebiegi odpowiednio: 8 MHz, 4 MHz, 2 MHz, 0,5 MHz.
16. Na pinie BERR układu GST MCU jest stan wysoki.
Będę wdzięczny za porady dotyczące możliwych uszkodzeń i dalszej diagnostyki. Z góry dziękuję.
tr1x