1

Czy nie wiecie może, jak najlepiej podłączyć composite lub S-video do sc1224?
W tym wątku
https://atariage.com/forums/topic/26599 … e-monitor/

Czlowiek uzył płytki, ale nie moge jej nigdzie znaleźć. Wie ktoś może, czym można by zastąpić taką płytkę? GBS8200 jakoś?

Fajnie byłoby uzyc tego monitora z XE lub czymkolwiek innym.

Atari Falcon 030 14MB, CF 8GB

2 Ostatnio edytowany przez perinoid (2019-08-16 07:33:30)

Z GBS-a dostaniesz VGA, czyli osobne synchronizacje poziomą i pionową. Ale bodajże co najmniej 31kHz. SC1224 to monitor RGB, ale ma pasmo odświeżania 15kHz. Czyli nie zadziała tak po prostu. Najprościej by go było podpiąć pod Sophię w wersji RGB (czyli ta starsza). Generalnie powinno dać się zrobić przejściówkę ze SCART.

Ale mogę się mylić :-D

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Podobne pytanie zadałem tutaj. Co jakiś czas pytam Pasia czy może coś się ruszyło, ale niestety jest non stop zajęty.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

4

To czego użył to tak na prawdę dekoder PAL, potrzebne elementy można pozyskać z jakiegoś starego TV, ale nie wiem czy jest sens. Taki układ można zbudować w oparciu o notę aplikacyjną np. TDA3566A, problemem może być zdobycie linii opóźniających. Układ z AA był oparty o chip Sony CXA1950Q.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

5 Ostatnio edytowany przez Pin (2019-08-20 17:31:44)

miałem międzymordzie z VBXE 1.x do SC1224 (z rozbiciem synchro na horizontal / vertical) i to działało. Szkoda tylko, że ktoś to ode mnie pożyczył bodaj na WAPNIAKU, UKRADŁ i NIE ODDAŁ.

Generalnie tylko VBXE 1.x się do tego nadaje, bo ma potencjometr od jasności co ratuje sytuację o tyle, że monitor 1224 oczekuje składowych na nieco wyższych napięciach niż to, co mamy w EURO i w klasycznym przypadku obraz będzie zbyt ciemny.

Przestrzegam tylko przed próbami łączenia wprost VBXE 1.x z SC1435 ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Pin napisał/a:

VBXE 1.x z SC1435

Dlaczemu?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.