Witam,
Sezon ogórkowy... postów jak na lekarstwo, nie ma co czytać :-) Postanowiłem zrobić nowe proste rozszerzenie do mojego testowego XE umożliwiające mi niezależne od PIA sterowanie portami PA i PB jak również transmisją szeregową. A wszystko za sprawą VIA 6522 - wciąż dostępnego w przystępnych cenach na eBay...
W ten oto sposób powstało VIAtariXE, które daje nam trochę ciekawych możliwości. Inspiracją do projektu była "karta graficzna", którą wykonał Daryl Rictor (http://sbc.rictor.org/vid3.html). Daryl wykorzystał VIA6522 do sterowania małej Atmegi, która to stanowi dość sprytny generator znaków... i to jest jakby clue całego projektu - zrobić podstawę sprzętową by móc sterować dowolne inne urządzenie.
Schemat:
PCB:
Zmontowany układ:
Zamontowany układ:
Wymagane sygnały podpiąłem bezpośrednio z modułu pamięci SRAM (czerwony laminat)
Do szczegółowej lektury zapraszam na swojej stronie. Posiadam kilka "wolnych" PCB jakby ktoś był zainteresowany :-)
""Ja bardzo przepraszam, ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym Pancake-u i w nim wychodzi.""
ABBUC Member #319. Preferowana forma kontaktu: email