Od czasu 8bitowego Atari ogrywam wszystkie symulatory lotnicze ale nie tylko. 16bitów to już była Amiga, właściwie teraz sprawdzam jak prezentują się te tytuły n Atari. Często grafika jest delikatnie płynniejsza w środowisku 3D, słabsze są efekty dźwiękowe. Teraz wiem że ze względu na swoje zainteresowania nie byłbym zawiedziony kupnem 16/32 bitowego Atari na początku lat 90tych. Kilka tytułów które wyglądają genialnie”
M1 Tank Platoon – rewelacyjny tytuł, właściwie kolejny realistyczny symulator czołgu z klikanymi kokpitami to Steel Beast PE który można kupić w dzisiejszych czasach.
F16 Falcon – najbardziej realistyczny symulator z tamtych czasów rozwijany do dnia dzisiejszego (Falcon BMS)
F19 Stealth Fighter – czytałem opis tego symulatora w zerowym numerze Computer Studio, kiedy miałem Atari 130XE, zawsze marzyłem o tym symulatorze który był nawet na ZX Spectrum. Bardzo dobrze się prezentuje na ST jak inne tytuły ze stajni Microprese
Mig29 płynniej działa na ST, podobnie jak Frontier Elite 2 czy Flight of Intruder.
Gry strategiczne jak Civilization wygląda na Atari graficznie lepiej niż wersja na Amidze. Steel Empire ma ciekawszą kolorystykę. To genialny tytuł który skończyłem na „Przyjaciółce”. Grałem właściwie tylko w symulatory i strategie czasem trochę RPG. Na ST brakowałoby mi nowszych tytułów dostępnych na Amidze które spokojnie mogłyby wyjść na ST, niestety nie był ten sprzęt wpierany. Przykładem może być Gunship 2000 czy UFO Enemy Unknown.
Dla porównania ogram najlepsze symulatory i strategie na ST na swoim kanale YT.
Atari 800XL - Atari 1010, Atari 1050, Rapidus, Ultimate 1MB, VBXE, Stereo l Atari 130XE - XC12, CA2001, XF551Clone l Atari 7800
Atari MegaSTE - SCSI v5.1 l Atari TT - VME ET4000, Thunder, Storm IDE, Lightning, Atari Falcon 030 l Atari Jaguar I Atari Lynx II - AgaCart l Video blog: https://www.youtube.com/channel/UComp3Lx-V_Y7SGfWep4FVgw