Pomysł, płytka i prototyp mają już trochę czasu (2014). Tak mi się przypomniało i opiszę tutaj.
Jak łatwo wydedukować, chodzi o wstawienie blittera do ST-ków, które go nie posiadają, ani też nie mają miejsca pod blitter (wszak niektóre modele 1040 mają miejsce na gniazdo PLCC).
Problem w tym, że modeli ST jest jak zajęcy w Australii. Ja walczyłem z krótkim 520ST: kilka kabelków z dodatkowymi sygnałami i niby jest OK (kartridż testowy przechodzi przez test blittera, zarówno krótki jak i długi). Tak czy siak trochę grzebania jest przy płycie. Inna sprawa że płytka jest zamontowana na procesor i przerwanie niektórych sygnałów trzeba wywołać nożykiem na płycie :) Jest również możliwość zamontowania płytki pod procesor (powinno być znacznie łatwiej). Jeszcze tego nie testowałem, gdyż nie mam takiej płyty (a w MegaST to sztuka dla sztuki, bo tam blitter już siedzi). W zależności od tego pod czy nad procesor, przekładamy dwie zworki.
Tyle w temacie blittera. Na karcie jest też złącze MegaBus jak w Mega ST. Jeszcze nie testowałem, ale zamierzam to zrobić (potrzebne dodatkowe zasilanie do karty), wszak kilka kart na MegaBus posiadam.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv