1

https://i.imgur.com/7O6MEZz.jpg

Poprosze o taki zestaw na urodziny.

2

ze sklejki i tektury

przechodze na tumiwisizm

3

No i? Wyglada bosko tak czy siak.

4

to dostaniesz na urodziny sklejke i tekture

przechodze na tumiwisizm

5

Ok, ale pod warunkiem, ze w takiej formie jak na focie.

6

o forme musi kazdy dbać sam ;)

przechodze na tumiwisizm

7

skąd ta foooota??

Kontakt: pin@usdk.pl

8

i czego taka mala?

przechodze na tumiwisizm

9

Piękny zestaw :)

Atari Falcon 030 CT60e, Jaguar, Lynx II, MSTE + Nova + ET4000, STe + HDD, STFM, 65XE, 800XE, 800XL, Amiga 1200, 600, 500, CDTV

10

1090 z górną obudową wyszło 5 sztuk, niekompletnych ok. 45. Zadziwiającym jest fakt zachowania kompletu od bodaj 1983 roku. Sprawa numer dwa, to Curt ma (nie wiem, czy to ten) na 100% działający egz., na którym wraz z prototypową kartą 80 znakową odpalał jakiegoś Atari writera, czy coś tam. Wow. 

Teraz czekamy na ECI Expander - zasada działania podobna, ale z lepszymi możliwościami. Mam nadzieję, że ktoś się wreszcie zlituje ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

11

Co tam 1090 ... 1450xl to jest  piękności

.

12

Pin napisał/a:

skąd ta foooota??

Z fejsa.

Candle napisał/a:

i czego taka mala?

Otworz se w nowej zakladce.

13

Nie powiem, z wizualnie wyglada to niezle ...

14

Po czym poznaliście, że to sklejka? :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

15

Za moich czasów jak ktoś chciał się czymś podzielić, to tym co Bóg uczynił w jego życiu

16

Dely: Candle rozpoznal, wiec jego sie pytaj.

17

Ok. Candle, czemu sądzisz że to sklejka? :D

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

18

napędy w 1450 wyglądają dziwnie
spodziewałbym się, że ta kremowa część wystaje po włożeniu dysku a kiedy dyskietki w napędzie nie ma to przyciski są nieco cofnięte w głąb - tak było by logicznie i służyło by to czemuś - np patrząc na stacje z góry wiedziałbyś czy jest dysk czy go tam nie ma, a tak jak na obrazku to po co?
z drugiej strony może być tak, że aby zamknąć napęd trzeba wcisnąć przycisk - nie znam tego typu napędów
u schyłku ery napędów 5.25 robili je raczej w tej pierwszej opcji, tak jak 3.5"

1055 w ogóle odbiega wzorniczo od pozostałych, a napisy przy przełączniku zasilania sugerują jakąś dziwną chorobę człowieka który to wykonał
no i ostatnia uwaga - dlaczego za każdym razem gdy pojawia się taka fotka sprzęt nie jest kompletnie do niczego podłączony?

przechodze na tumiwisizm

19

To, że prototypy wyglądają dziwnie zupełnie niczego nie tłumaczy. Często się zdarza, że pierwsze egzemplarze służą właśnie do oceny, czy coś jest później poprawiane, bo jest - jak mówisz - nielogiczne. Sprzęty są nie podłączone np. z tego powodu, że - jak to znowu bywa z vaporware - mogą być niekompletne, zupełnie puste w środku, lub jest tam coś innego tak jak to było prawdopodobnie z 65XEM

W przypadku 1055 to wszystkie zdjęcia, które są w sieci (w tym te, którym można wierzyć najbardziej - czyli Curta Vendela) są zgodne z tym, co wkleił lewiS.

Myślałem, że faktycznie gdzieś drzazgi widziałeś :D

20

z tego co wyczytałem to 1055 są dwie, jedna w obudowie w dodatku metalowej co tłumaczy brak spójności z pozostałymi urządzeniami serii, a że są niekompletne - dla mnie to własnie istota bycia wykonanym ze sklejki

przechodze na tumiwisizm

21 Ostatnio edytowany przez Pawex (2020-11-02 11:29:00)

super sprzęt i super fotka.

22

Tez takie wrazenie odnioslem. :)

23 Ostatnio edytowany przez jer (2019-06-30 18:29:51)

Candle, napędy w 1450 wyglądają normalnie. Mam dwa podobnie działające napędy Canon MD5501. Po wciśnięciu dyskietki w szczelinę słychać prztyknięcie i dyskietka siedzi w tej pozycji, ale można ją wyciągnąć pęsetą. Dopiero wciśnięcie przycisku opuszcza pierścień rozetkowy i głowicę. Przycisk pozostaje schowany, choć nieco wystaje. Ponowne jego wciśnięcie powoduje uniesienie głowicy i rozetki, a dyskietka wysuwa się na 2-3 cm pod działaniem sprężyny.
Te napędy mają możliwość zastosowania elektrycznego opuszczania rozetki i głowicy. Jest w nich miejsce na silnik i przekładnię z krzywką.
Te moje  napędy mają grubość 26,5 mm, choć też są te napędy o normalnej grubości 41 mm.
Na dereatari jest zdjęcie tego napędu wraz z flopkiem laptopowym zamiast oryginalnego napędu w XF551.

24

Candle napisał/a:

napędy w 1450 wyglądają dziwnie

Wyglądają zupełnie OK:
http://atariki.krap.pl/index.php/Grafika:1450.jpg
https://www.flickr.com/photos/9060147@N07/7350287120
itd.

Z wielu zdjęć wynika, że one tak właśnie mają - wyjęty dysk, przycisk wystaje bardziej.

Co to jest? Co to jest?.... To przecież... Atari! :)