Twórca Commodore przyjedzie na obchody rocznicy getta
Jack Tramiel, twórca znanej firmy komputerowej Commodore International, będzie jednym z gości obchodów 60. rocznicy likwidacji łódzkiego getta.

Tramiel urodził się w Łodzi w 1929 r. jako Idek Tramielski. Wraz ze swoją rodziną pozostawał w getcie od 1940 do 1944 r. Po likwidacji getta został wywieziony do Oświęcimia, skąd po tygodniu trafił do obozu w Hanowerze. Tam był poddawany eksperymentom dr Mengele. W 1952 r. założył w Nowym Jorku przedsiębiorstwo, które zostało przekształcone w znaną firmę Commodore International. Od 1984 r. do 1996 r. kontynuował działalność w firmie Atari Corp.

(pi)
oryginal ---->

http/www.dziennik.lodz.pl/index.php?page=artykul&cid=21

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

2

Troche mi kopara opadla. Nie wiedzialem ze jest LODZIANINEM :)
Ale to ze przyjezdza niestety pewnie nie oznacza ze bedzie mozna go w jakikolwiek sposob poprosic o rozmowe, autograf czy chocby sfotografowac. No chyba ze ktos ma wtyki w lodzkich hotelach? ;)

3

Nie wiedzialem ze jest LODZIANINEM :)

Chyba nawet bylo to pytaniem, w konkursie bodajrze "Atari Magazynu".

Prawdopodobienstwo, ze dotre na jakis zlot jest odwrotnie proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia przelozonego i wprost proporcjonalne do czestotliwosci marudzenia brata.

4

ciekawe jaki wplyw mialy experymenty tego c*** mengele na sposob postrzegania swiata przez pana tramiela ?

5

ciekawe jaki wplyw mialy experymenty tego c*** mengele na sposob postrzegania swiata przez pana tramiela ?

'business is war' - tak podobno mawial tramiel.
nie wiedzialem, ze dostal sie w lapy mengele. osobiscie podziwiam, ze po czyms takim sie otrzasnal.

pozdr

drac030: znam dwa dema na komodora. jedno jest fajne a drugie ma fajna muzyke.

6

Nie otrzasnal sie do konca jak widac - zalozyl Commodore ;)

7

bardzo ciekawa postać :idea:

8

Ale jak uciekł do Atari - to stworzył ST...

Sikor umarł...

9

... jakos mnie to nie smieszy ...

10

A powinno bo to zart. Ja smieje sie z zartow, a zeczy powazne traktuje powaznie. A zartowac uwazam mozna ze wszystkiego. W Polsce pare lat po wojnie nakrecono komedie "zakazane piosenki", polecam tez piekna komedie o obozie koncentracyjnym i Zydach, Roberto Benigniego "Zycie jest piekne".
Smiac sie mozna ze wszystkiego pamietajac ze to zart. Obrazac sie mozna gdy ktos mowi na powaznie.
Pozdrawiam

11

logika logiką a smak smakiem

gretz

All I hear is the sound of me falling on the ground

12

fakt...u mnie na osiedlu tez mieszka facet który przeżył eksperymenty tego psa mengele...kurde normalnie rzeźnia...dużo z nim kiedys gaworzyłem na te tematy...
wracając do tematu,to może komus uda sie dotrzeć do mr.Tramiela?

gep/lamers^dial

13

Zasadniczo to ja mam najblizej, ale jak to zrobic??? Nie znalalzem nigdzie info gdzie sie zatrzyma (czy wogole w Lodzi). Te obchody rocznicy getta to bedzie wielka feta. Przeca w tlumie go nie wypatrze :(
Trzeba bylo wczesniej jakis namiar na niego zdobyc i wyslac emaila z prosba o spotkanie/wywiad czy co tam.
Hmmm jest jeszcze jedna mozliwosc: sa ludzie wyspecjalizowani w takiej dzialalnosci - lowcy autografow. Jesli ktos zna takiego swira to niech pogada - oni potrafia wykopac kazdgo vipa spod ziemi ;)

14

Wynika z tego wsystkiego że commodore jest polskie :P

15

Wynika z tego wsystkiego że commodore jest polskie :P

na 99% nie. produkt powstal w USA przy wspolpracy amerykanskich inzynierow. Jedyne powiazanie z naszym krajem jest takie ze zalozyciel Commodore urodzil sie na terenie Polski. Co do korzeni I. Tramiela, mysle ze jasno sie okreslil, umieszczajac swoje znaki narodowe w zestawie znakow ST

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

16

A mi się udało....................:-)
Zapraszam na wątek w sprzęt 8-bit......................

Może Dely umieści zdjęcia........................