Tak z ciekawości - które z tych rozwiązań jest lepsze?
Chodzi mi o najprostsze wykorzystanie - wgrywanie gier/ dem i tyle.
Jakie za i przeciw, jeśli jednym rozwiązaniem chciałbym ogarnąć kilka komputerów?
Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Sio2SD vs SIDE2
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak z ciekawości - które z tych rozwiązań jest lepsze?
Chodzi mi o najprostsze wykorzystanie - wgrywanie gier/ dem i tyle.
Jakie za i przeciw, jeśli jednym rozwiązaniem chciałbym ogarnąć kilka komputerów?
Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie?
Najprostrsze to chyba Kartridże.
Wkłada się w gniazdo i gra się uruchamia.
Chyba że jest kilka gier, to wtedy wybiera się która ma się uruchomić i już.
Na OLX są takie z wieloma grami.
No niby tak, ale zakładałem (może błędnie), że na SIDE2 mogę wrzucić tyle ile się zmieści (w zasadzie tak jak Sio2SD).
Dodatkowo - jakoś nie do końca przemawia do mnie wyciąganie cartirdge'a w trakcie pracy komputera, żeby podłączyć go do drugiego kompa ....
SIO2SD.
Side2 pozwala na dużo więcej, ale żeby go w pełni wykorzystać, potrzebujesz Ultimate 1MB. Bez niego Side2 w zasadzie pozwala na ładowanie XEX-ów (obrazu ATR nie odpalisz) albo uruchomienie SDX i zabawę pod jej kontrolą (w tym trybie można na karcie CF założyć partycje i korzystać z nich jak z twardego dysku - dobre jeśli chcesz sobie poprogramować i używać aplikacji odpalanych z terminala). Dopiero w połączeniu z Ultimate można montować ATR-y (i robić więcej) i wtedy jest moc.
SIO2SD pozwala na wgrywanie XEX-ów i używanie ATR-ów, przez co do podstawowych zastosowań jest lepszy.
PS. Nie wyciągaj carta w trakcie pracy kompa, to się nigdy dobrze nie kończy.
no i Side2 jest ok od 20 do 73 razy szybsze od SIO2SD (zależnie od trybu turbo dla sio) ;)
Dzieki za info.
Faktycznie brak wsparcia atr jest problematyczny.
Tak jak pisałem - zamierzam tylko grać :)
A co carta - zawsze zgodnie ze sztuką, tylko przy wyłączonym kompie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Sio2SD vs SIDE2
Wygenerowano w 0.012 sekund, wykonano 56 zapytań